Ο συνδυασμός των επεξεργασιών απολύμανσης και της αναπλήρωσης του νερού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μικροβιολογικής ποιότητας του νερού που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία φρέσκων και κατεψυγμένων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων.

 

Αυτό είναι το κύριο πόρισμα μιας ανάλυσης που διενεργήθηκε από εμπειρογνώμονες της EFSA, η οποία οδήγησε σε αρκετές συστάσεις και στην ανάπτυξη ενός νέου διαδικτυακού εργαλείου.

Τα τελευταία χρόνια, παθογόνα όπως η Listeria monocytogenes και η STEC έχουν προκαλέσει σημαντικές εστίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σχετίζονται με την κατανάλωση φρέσκων και κατεψυγμένων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων. Η ποιότητα του νερού και η βιομηχανική χρήση του αποτελεί αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία, όχι μόνο επειδή η κακή ποιότητα του νερού μπορεί να εισαγάγει επιβλαβείς μικροοργανισμούς στα προϊόντα διατροφής, αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αναμενόμενης μείωσης της διαθεσιμότητας νερού.

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA ανέλυσαν τη μικροβιολογική και φυσικοχημική ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία φρούτων, λαχανικών και βοτάνων σε βιομηχανικά περιβάλλοντα. Προετοίμασαν επίσης ένα σύνολο σχεδίων διαχείρισης των υδάτων διεργασιών και ένα διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη βιομηχανία να βελτιώσει τα συστήματα διαχείρισης των υδάτων της.

Νερό επεξεργασίας "κατάλληλο για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται"

Στην ανάλυσή τους, οι εμπειρογνώμονες της EFSA ακολούθησαν την έννοια του «κατάλληλου για τον σκοπό του νερού», που αναπτύχθηκε από τον FAO και τον ΠΟΥ. Η προσέγγιση αυτή απαιτεί να λαμβάνονται υπόψη διάφορες πτυχές κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το καλύτερο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, όπως η αξιολόγηση της πηγής νερού και των δυνητικών κινδύνων που σχετίζονται με αυτήν, οι επιλογές απολύμανσης και η τελική χρήση του τροφίμου (για παράδειγμα, εάν καταναλώνεται ωμό).

Οι συστάσεις παρουσιάζονται σε τρεις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις – μία για τα νωπά ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και βότανα, μία άλλη για τα φρεσκοκομμένα προϊόντα και η τρίτη για τα κατεψυγμένα προϊόντα.

Οι σημερινές δημοσιεύσεις ακολουθούν προηγούμενες εργασίες της EFSA το 2023, στις οποίες περιέγραψε τη θεωρητική βάση για ένα σχέδιο διαχείρισης υδάτων διεργασιών χρησιμοποιώντας πληροφορίες από προηγούμενες μελέτες, δεδομένα επιδημιών και απαντήσεις από τη βιομηχανία σε ερωτηματολόγιο.

 

Μια νέα εφαρμογή – WaterManage4You

Η EFSA ανέπτυξε επίσης το WaterManage4You, ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο που θα βοηθήσει στην πρόβλεψη της μεταφοράς και συσσώρευσης βακτηρίων στο νερό διεργασιών σε βιομηχανικά σενάρια. Η εφαρμογή έχει μεγάλη σημασία για τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων, τους επιστήμονες και τις αρχές που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα.

Το εργαλείο λειτουργεί με προκαθορισμένα ή προσαρμοσμένα δεδομένα, χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό μαθηματικό μοντέλο, που περιγράφεται σε μια επιστημονική γνώμη, για την προσομοίωση διαφόρων σεναρίων και την πρόβλεψη των επιπτώσεων διαφορετικών στρατηγικών για την απολύμανση και την αναπλήρωση του νερού.

Για να γίνει αυτό, η εφαρμογή λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως ο όγκος και η αναπλήρωση του νερού, η συγκέντρωση απολυμαντικού χλωρίου, ο συνολικός όγκος του προϊόντος που πλένεται και ο συνολικός αριθμός βακτηρίων.

Εττικέτες:
EFSA φρούτα τρόφιμα