H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει στοιχεία, ιδέες, ανησυχίες, ιδέες και παρατηρήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του κανονισμού για την κοινή αλιευτική πολιτική (ΚΑλΠ) από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, του αλιευτικού και ναυτιλιακού τομέα, επιστημόνων, μη κυβερνητικών και άλλων οργανώσεων, καθώς και εθνικών διοικήσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία για την παρούσα δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Απριλίου 2025.

Με βάση την πρόσκληση υποβολής στοιχείων, η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου 2024 και συγκέντρωσε 87 απαντήσεις, η παρούσα διαβούλευση αποτελεί το επόμενο βήμα μιας συνολικής αξιολόγησης των επιδόσεων του ισχύοντος κανονισμού για την ΚΑλΠ και του κατά πόσον επιτυγχάνει τους στόχους του και αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις.

Η αξιολόγηση θα εκτιμήσει τον αντίκτυπο του κανονισμού για την ΚΑλΠ στη διατήρηση των έμβιων υδάτινων πόρων και στη διαχείριση της αλιείας και των στόλων που βασίζονται σε αυτούς. Θα εξετάσει επίσης τις επιπτώσεις της πολιτικής στην αλυσίδα εφοδιασμού, τους καταναλωτές και τις δημόσιες αρχές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία (2014-2024). Η διαβούλευση αυτή αποτελεί μέρος της εντολής της πολιτικής αποστολής του Επιτρόπου Κώστα Καδή για την ολοκλήρωση και την παρακολούθηση μιας συνολικής αξιολόγησης της κοινής αλιευτικής πολιτικής.

Η αξιολόγηση θα βασιστεί σε προηγούμενες διαβουλεύσεις, όπως η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική σήμερα και αύριο (COM/2023/103).

Επόμενα βήματα

Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης, σε συνδυασμό με άλλες αναλύσεις και μελέτες, θα τροφοδοτήσουν την αξιολόγηση των επιδόσεων του κανονισμού για την ΚΑλΠ όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του, καθώς και του οικονομικού αντικτύπου του και της συνάφειάς του υπό το πρίσμα των αναδυόμενων αναγκών.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει συνοπτική έκθεση των διαβουλεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν το 2025.

Ιστορικό

Ο κανονισμός για την ΚΑλΠ είναι ένα σύνολο κανόνων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας και των ιχθυαποθεμάτων.

Η μεταρρύθμιση του κανονισμού για την ΚΑλΠ του 2013 συγκέντρωσε για πρώτη φορά την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση της αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και τη συμβολή της στη διαθεσιμότητα του επισιτιστικού εφοδιασμού. Για την επίτευξη αυτών των στόχων θεσπίστηκαν διάφορα μέτρα στο πλαίσιο της μεταρρυθμισμένης ΚΑλΠ, όπως:

▪ Διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων σε βιώσιμα επίπεδα

Σταδιακή εισαγωγή της υποχρέωσης εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων των οποίων η διαχείριση γίνεται με όρια αλιευμάτων ή ελάχιστα μεγέθη

▪ Πολυετή σχέδια για τη διαχείριση της αλιείας σε διάφορες θαλάσσιες λεκάνες

Ανώτατα όρια αλιευτικής ικανότητας στόλου ανά κράτος μέλος της ΕΕ, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ να διασφαλίζουν σταθερή και διαρκή ισορροπία μεταξύ του μεγέθους των αλιευτικών στόλων τους και των διαθέσιμων αλιευτικών δυνατοτήτων·

Μέτρα διατήρησης που θα εγκριθούν από την Επιτροπή με βάση την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε όλες τις θαλάσσιες λεκάνες της ΕΕ

Αυξημένη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και βελτιωμένη συνεργασία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων σε περιφερειακό επίπεδο

Η ΕΕ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της διατήρησης των θαλάσσιων βιολογικών πόρων στο πλαίσιο της ΚΑλΠ. Αυτό ισχύει τόσο εντός όσο και εκτός των υδάτων της ΕΕ, στο πλαίσιο των περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας και όταν συνάπτονται συμφωνίες σύμπραξης βιώσιμης αλιείας με τρίτες χώρες. Η ΚΑλΠ περιλαμβάνει επίσης συντρέχουσες αρμοδιότητες μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, όπως η υδατοκαλλιέργεια και η διαχείριση της πολιτικής αγοράς.

Η δέσμη μέτρων για την αλιεία και τους ωκεανούς που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2023 υπέβαλε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της ΚΑλΠ και δρομολόγησε διάλογο σχετικά με τις βασικές προκλήσεις για την αλιεία στην Ευρώπη.

Η αξιολόγηση του κανονισμού για την ΚΑλΠ θα βασιστεί σε αυτή τη δέσμη μέτρων και στον διάλογο με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα γνωμοδοτικά συμβούλια, τους κοινωνικούς εταίρους και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Η αξιολόγηση του κανονισμού για την ΚΑλΠ συνδέεται επίσης με την εν εξελίξει αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας.

Εττικέτες:
αλιεία ΕΕ ΚΑΠ