Οι παγκόσμιες τιμές των δημητριακών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνονται, ενώ οι τιμές της ζάχαρης μειώνονται.
Το μέτρο αναφοράς των παγκόσμιων τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκε τον Απρίλιο, λόγω των υψηλότερων τιμών για τα κύρια δημητριακά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 128,3 μονάδες τον Απρίλιο, αυξημένος κατά 1,0% από τον Μάρτιο και 7,6% από τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 1,2% από τον Μάρτιο. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν ελαφρώς, υποστηριζόμενες από τη μείωση των εξαγώγιμων προμηθειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO αυξήθηκε λόγω της ισχυρότερης ζήτησης για αρωματικές ποικιλίες. Οι διεθνείς τιμές αραβοσίτου αυξήθηκαν λόγω των εποχικά αυστηρότερων επιπέδων αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις επηρέασαν τις διακυμάνσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, ενώ οι προσαρμογές της τιμολογιακής πολιτικής αύξησαν την αβεβαιότητα της αγοράς.
Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 3,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με τις τιμές να αυξάνονται σε όλες τις κατηγορίες κρέατος, με επικεφαλής εκείνες για το χοιρινό κρέας. Οι τιμές του βοείου κρέατος σταθεροποιήθηκαν, ιδιαίτερα στην Αυστραλία και τη Βραζιλία, εν μέσω σταθερής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και περιορισμένης διαθεσιμότητας εξαγωγών.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 2,4% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα για να διαμορφωθεί έως και 22,9% υψηλότερα από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η άνοδος οφείλεται στις διεθνείς τιμές βουτύρου, οι οποίες έφτασαν σε νέο υψηλό όλων των εποχών λόγω της μείωσης των αποθεμάτων στην Ευρώπη.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 2,3%, αν και παρέμεινε 20,7% υψηλότερος από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Οι τιμές του φοινικέλαιου μειώθηκαν σημαντικά λόγω της εποχικά υψηλότερης παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ οι παγκόσμιες τιμές σόγιας και κραμβέλαιου αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών. Οι τιμές του ηλιελαίου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε επίσης κατά 3,5% από τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις αβέβαιες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τον πιθανό αντίκτυπό του στη ζήτηση από τους τομείς των ποτών και της επεξεργασίας τροφίμων, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κατανάλωσης ζάχαρης.
Προσφορά και ζήτηση δημητριακών το επόμενο έτος
Ο FAO δημοσίευσε επίσης ένα νέο ενημερωτικό σημείωμα προσφοράς και ζήτησης δημητριακών την Παρασκευή, με αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το 2024 και νέες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες καλλιέργειας και τις προοπτικές για το 2025.
Η τελευταία πρόβλεψη του FAO για την παραγωγή σιταριού το 2025 είναι συνδεδεμένη σε 795 εκατομμύρια τόνους, στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος. Οι προοπτικές δείχνουν παραγωγή ρεκόρ στην Ασία, ενισχυμένη από την Ινδία και το Πακιστάν, βελτιωμένες συνθήκες στη νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, μαζί με σταθερή παραγωγή στον Καναδά και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, τα ελλείμματα βροχοπτώσεων στη βόρεια Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή και οι ανησυχίες για ξηρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιβαρύνουν τις συνολικές προοπτικές.
Η συγκομιδή των χονδροειδών σιτηρών του 2025 ξεκινά στο νότιο ημισφαίριο, με την παραγωγή αραβοσίτου να αναμένεται να αυξηθεί στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Στο βόρειο ημισφαίριο, οι πρώτες προσδοκίες δείχνουν μια επέκταση 5% στις φυτεύσεις χονδροειδών σιτηρών στην United Stτης Αμερικής.
Εν τω μεταξύ, ο FAO αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω την εκτίμησή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 σε 2.848 εκατομμύρια τόνους, παρόλο που η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2024/25 πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 1,5% για να φτάσει στο ρεκόρ των 543,6 εκατομμυρίων τόνων.
Η νέα πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2024/25 ανέρχεται σε 2.870 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,0% σε σχέση με το επίπεδο 2023/24, λόγω προσδοκιών για υψηλότερη χρήση αραβοσίτου στην Κίνα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, μαζί με αυξημένη κατανάλωση ρυζιού σε διάφορες αφρικανικές χώρες.
Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται τώρα να μειωθούν κατά 1,9% σε 868,2 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος των εποχών του 2025, μειώνοντας την πρόβλεψη του FAO για την αναλογία παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση το 2024/25 στο 29,9% - που εξακολουθεί να θεωρείται ότι βρίσκεται σε μια άνετη ουδέτερη ζώνη.
Ο FAO μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2024/25 σε 478,6 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που θα σηματοδοτούσε συρρίκνωση 6,8% από το 2023/24 και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2019/20. Το παγκόσμιο εμπόριο χονδροειδών σιτηρών προβλέπεται να συρρικνωθεί ακόμη ταχύτερα, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα και των μικρότερων εξαγώγιμων προμηθειών αραβοσίτου στη Βραζιλία. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 1,2% σε νέο υψηλό ρεκόρ 60,4 εκατομμυρίων τόνων.