Η ανάπτυξη της ελαιοκομίας, μέσα από ένα μέσο-μακροπρόθεσμο εθνικό στρατηγικό σχέδιο, αποτέλεσε το κύριο θέμα της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη και τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΕΔΟΕ.
Από πλευράς ΥπΑΑΤ συμμετείχαν επίσης ο κ. Νίκος Ταβουλάρης, Διευθυντής του Γεν.Γραμματέα κ. Γεώργιου Στρατάκου (ο οποίος εκτάκτως απουσίαζε) και η Γεν. Διευθύντρια Τροφίμων κα Χρ. Παπαδημητρίου.
Από πλευράς ΕΔΟΕ παρευρέθησαν εκπρόσωποι των παραγωγών (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: κκ. Γωνιωτάκης, Καραπάνος), ελαιουργών (ΠΑΣΕΛ: κ. Καραγιάννης) πυρηνελαιουργών (ΣΠΕΛ: κ. Γιαννούλης) & τυποποιητών-εξαγωγέων (ΣΕΒΙΤΕΛ κ.κ. Καραχανίδης, Ζαβάκος, Αντωνιάδης).
Σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στον ελαιοκομικό τομέα, έγινε αναφορά και στους παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ σημειώθηκε ότι είναι αδύνατη η όποια προστασία του εισοδήματος των παραγωγών ή των υπολοίπων εμπλεκόμενων με τον τομέα, με παρεμβατικά μέτρα.
Αντιθέτως, στόχος όλων θα πρέπει να είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο προϊόν, η αύξηση της ποσότητας προϊόντος που διακινείται επώνυμο και τυποποιημένο, ο έλεγχος στην ποιότητα του διακινούμενου προϊόντος, η στήριξη δράσεων εξωστρέφειας κλπ.
Τέθηκαν επίσης στην συζήτηση τα πιο κάτω θέματα:
Ο Υπουργός κ. Βορίδης, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια υλοποίησης των άμεσης ανάγκης μέτρων, καθώς και την διασφάλιση μιας ουσιαστικής συνεργασίας του υπηρεσιακού μηχανισμού του ΥπΑΑΤ με την ΕΔΟΕ.
Από πλευράς της ΕΔΟΕ, ο Πρόεδρος κ. Γιαννούλης ευχαρίστησε τον υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία του και το θετικό κλίμα προσέγγισης των κλαδικών προβλημάτων και υποσχέθηκε ότι θα επανυποβληθούν άμεσα όλες οι προτάσεις προκειμένου να δρομολογηθούν οι δυνατές λύσεις.