Με την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η βιολογική γεωργία θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων για την ΕΕ.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να βοηθηθεί ο τομέας των βιολογικών προϊόντων να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σχέδιο δράσης για τη βιολογική παραγωγή στην ΕΕ.
Τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης
Άξονας 1: τόνωση της ζήτησης και διασφάλιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών
Οι πολίτες της ΕΕ εκτιμούν όλο και περισσότερο τα βιολογικά προϊόντα. Με βάση την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2020 σχετικά με τη γεωργία της ΕΕ και την ΚΓΠ, οι πολίτες πιστεύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιθανότερο να συμμορφώνονται με ειδικούς κανόνες για τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τα αντιβιοτικά (82% συμφωνούν), είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον (81%) και παράγονται με μεγαλύτερο σεβασμό για την καλή διαβίωση των ζώων (80%). Σύμφωνα με έρευνα, το 56% των πολιτών αναγνωρίζει το λογότυπο βιολογικής παραγωγής.
Οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων σημείωσαν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Η αύξηση της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ενθάρρυνση των γεωργών να στραφούν στα βιολογικά.
Για να στηρίξει τη συνεχή ανάπτυξη και να διατηρήσει μια κερδοφόρα αγορά για τις επιχειρήσεις βιολογικών προϊόντων, η Επιτροπή θα αναλάβει δράσεις για:
▪ προώθηση της βιολογικής γεωργίας και του λογότυπου της ΕΕ·
▪ προώθηση των βιολογικών κυλικείων και αύξηση της χρήσης πράσινων δημόσιων συμβάσεων·
▪ ενίσχυση των προγραμμάτων βιολογικής κατανάλωσης στα σχολεία·
▪ πρόληψη της απάτης στον τομέα των τροφίμων και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών·
▪ βελτίωση της ιχνηλασιμότητας·
▪ διευκόλυνση της συμβολής του ιδιωτικού τομέα.
Τόνωση της παραγωγής και της μεταποίησης
Άξονας 2: τόνωση της μετατροπής και ενίσχυση ολόκληρης της αξιακής αλυσίδας
Προκειμένου να αυξηθεί το μερίδιο της γης που καλλιεργείται σύμφωνα με βιολογικές πρακτικές, απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. Πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές για την ενθάρρυνση της τοπικής παραγωγής και των βραχέων διαύλων διανομής, οι οποίες θα επιτρέψουν στους γεωργούς να επωφεληθούν πλήρως από την προστιθέμενη αξία των βιολογικών προϊόντων.
Η έκταση βιολογικής γεωργίας αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
Για να συνεχιστεί η πρόοδος στην παραγωγή και τη μεταποίηση, το σχέδιο δράσης:
▪ ενθάρρυνση της μετατροπής, των επενδύσεων και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών·
▪ ανάπτυξη τομεακής ανάλυσης για την αύξηση της διαφάνειας της αγοράς·
▪ υποστήριξη της οργάνωσης της τροφικής αλυσίδας·
▪ ενίσχυση της μεταποίησης σε τοπικό επίπεδο και της μεταποίησης μικρής αξίας και προώθηση του βραχέος εμπορικού κυκλώματος·
▪ βελτίωση της διατροφής των ζώων σύμφωνα με τους κανόνες βιολογικής παραγωγής·
▪ ενίσχυση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας.
Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
Άξονας 3: βελτίωση της συμβολής της βιολογικής γεωργίας στη βιωσιμότητα
Η βιολογική γεωργία συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, στη μακροπρόθεσμη γονιμότητα του εδάφους, στα υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, στο μη τοξικό περιβάλλον και στα υψηλά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.
Η γη που καλλιεργείται βιολογικά έχει περίπου 30% περισσότερη βιοποικιλότητα από τη γη που καλλιεργείται συμβατικά. Η βιολογική γεωργία είναι, για παράδειγμα, επωφελής για τους επικονιαστές. Οι βιοκαλλιεργητές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν χημικά φυτοφάρμακα και συνθετικά λιπάσματα. Επιπλέον, απαγορεύεται η χρήση ΓΤΟ και ιοντίζουσας ακτινοβολίας και περιορίζεται αυστηρά η χρήση αντιβιοτικών.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να διερευνηθούν νέοι και βελτιωμένοι τρόποι μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιολογικής γεωργίας.
Η Επιτροπή θα βελτιώσει περαιτέρω τη συμβολή του τομέα της βιολογικής παραγωγής στις προκλήσεις της βιωσιμότητας και του περιβάλλοντος μέσω δράσεων που εστιάζονται στα εξής:
▪ μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος·
▪ ενίσχυση της γενετικής βιοποικιλότητας και αύξηση των αποδόσεων·
▪ ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων αντί των αμφισβητούμενων εισροών και άλλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων·
▪ ενίσχυση της καλής μεταχείρισης των ζώων·
▪ αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων.