Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε στοιχεία για την επάρκεια τροφής, όπως προκύπτουν από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC), έτους 2020, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2019. Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η ΕΛΣΤΑΤ συμπεριέλαβε στην Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, από το 2019, 8 ερωτήματα τα οποία πρότεινε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization - FAO) για την κατάρτιση του δείκτη 2.1.2 του στόχου 2 της βιώσιμης ανάπτυξης (εξάλειψη πείνας έως το 2030), που αφορά στον επιπολασμό της μέτριας και σοβαρής ανεπάρκειας τροφής.
Τα ερωτήματα της ενότητας αυτής αναφέρονται στην περίοδο των 12 προηγούμενων μηνών, πριν τη διενέργεια της έρευνας, και έχουν σκοπό να αποτυπώσουν τη δυνατότητα ή μη παροχής, στο σύνολο των μελών του νοικοκυριού, επαρκούς ποσότητας κατάλληλης τροφής, προκειμένου να εξασφαλίζονται για κάθε μέλος, οι διατροφικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για υγιή διαβίωση.
Στο γράφημα 2 απεικονίζονται τα ποσοστά ανά συνιστώσα της κλίμακας ανεπάρκειας τροφής (FIES). Πιο συγκεκριμένα:
Στο γράφημα 3 απεικονίζονται τα ποσοστά των νοικοκυριών κατά βαθμό επάρκειας τροφής (τα επίπεδα της ανεπάρκειας τροφής διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιεί ο FAO σύμφωνα με τη FIES). Πιο συγκεκριμένα:
Στον Πίνακα 1 παρουσιάζεται ο επιπολασμός μέτριας και σοβαρής ανεπάρκειας τροφής του συνολικού πληθυσμού, με βάση την κλίμακα ανεπάρκειας τροφής (Food Insecurity Experience Scale – FIES) σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης για τα έτη 2018-2020.