Η αξιολόγηση της συνοχής μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των 84 αξιολογητών και εκπροσώπων των διαχειριστικών αρχών που συμμετείχαν στο εργαστήριο ορθής πρακτικής «Αξιολόγηση της ανανέωσης των γενεών στα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ» στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Κατά την έναρξη του εργαστηρίου, ο κ. Daniele Bertolozzi από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Αξιολόγησης για την ΚΑΠ τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης της δημογραφικής παρακμής. «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΚΕρ σχετικά με τη χαρτογράφηση των κινδύνων και των τρωτών σημείων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ, σχεδόν οι μισοί από τους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της γεωργίας που ερωτήθηκαν αντιλήφθηκαν την έλλειψη ανανέωσης των γενεών ως πραγματική απειλή για τους τομείς τους, με αντίκτυπο ήδη από τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε.
Το έκτο εργαστήριο ορθής πρακτικής είχε ως γενικό στόχο να προβληματιστεί και να διδαχθεί ο ένας από τις εμπειρίες και τις ιδέες του άλλου όσον αφορά την αξιολόγηση της ανανέωσης των γενεών, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής της ισότητας των φύλων, ώστε να προετοιμαστούν τα κράτη μέλη για μελλοντικές αξιολογήσεις σχετικά με το θέμα αυτό.
Το εργαστήριο είχε ως στόχο να αυξήσει τις γνώσεις αξιολόγησης των ενδιαφερόμενων μερών που εμπλέκονται στην αξιολόγηση της ανανέωσης των γενεών στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚAΠ.
Προσφέρθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής πρακτικών εμπειριών από προηγούμενες αξιολογήσεις σχετικά με την ανανέωση των γενεών, σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής της ισότητας των φύλων, όπου είναι δυνατόν.
Έδωσε την ευκαιρία για δικτύωση και εντόπισε ανάγκες για περαιτέρω στήριξη των διαχειριστικών αρχών, των δικτύων της ΚΓΠ και των αξιολογητών σε σχέση με το πλαίσιο αξιολόγησης για την αξιολόγηση της ανανέωσης των γενεών, συμπεριλαμβανομένης της διάστασης της ισότητας των φύλων.
Ο κύριος στόχος του Εργαστηρίου Καλής Πρακτικής ήταν να παρέχει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συγκεντρώσουν και να μοιραστούν γνώσεις σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης της ανανέωσης των γενεών. Με βάση προηγούμενες εμπειρίες και το τρέχον PMEF, το εργαστήριο είχε ως στόχο να παράσχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των μεθόδων και των προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται κατά την αξιολόγηση της ανανέωσης των γενεών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διάσταση του φύλου και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στις αξιολογήσεις της ΚΑΠ.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών όσον αφορά τη διενέργεια αξιολογήσεων ανανέωσης των γενεών στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ορισμένα από τα βασικά μηνύματα που αντικατοπτρίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης περιλαμβάνουν την εξέταση του τρόπου με τον οποίο η ΚΑΠ θα ανταποκριθεί σε διάφορες απειλές (π.χ. δημογραφικές αλλαγές, τιμές γης κ.λπ.) που τίθενται στους γεωργικούς τομείς που επηρεάζονται σοβαρά από την ανάγκη ανανέωσης των γενεών.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης τρόπους επίτευξης των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο για τη στήριξη νέων και νέων γεωργών κατά την περίοδο προγραμματισμού της ΚΑΠ 2023-2027.
Κατά την αξιολόγηση της ανανέωσης των γενεών, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνεται υπόψη τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική συνοχή, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι εθνικές πολιτικές συμπληρώνουν την ΚΑΠ, δεδομένου ότι προηγούμενες αξιολογήσεις δείχνουν ότι τα μέτρα της ΚΓΠ είναι πιο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται επίσης σχετικές εθνικές πρωτοβουλίες.
Οι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής δεν συνδέονται μόνο με την επιλογή των παρεμβάσεων αλλά και με τον σχεδιασμό τους, αυξάνοντας έτσι την ανάγκη να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης του σχεδιασμού της στήριξης στο μέλλον, για παράδειγμα μέσω της στόχευσης ορισμένων μεγεθών και τομέων γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή της αναθεώρησης των ποσοστών στήριξης.
Οι αξιολογήσεις θα πρέπει επίσης να εκτιμούν τον βαθμό στον οποίο οι μεταβιβασθείσες εκμεταλλεύσεις είναι πιο βιώσιμες, καθώς και τον βαθμό στον οποίο η πολιτική συνέβαλε στη βελτίωση των επιδόσεων και της ανάπτυξης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Τέλος, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο ορθής πρακτικής στο Ζάγκρεμπ υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να λησμονείται η διάσταση του φύλου και ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίσουν τον τρόπο αξιολόγησης του φύλου.
Για παράδειγμα, οι αξιολογήσεις μπορούν να αναδείξουν ειδικά μέτρα και ορθές πρακτικές ανά φύλο και να εντοπίσουν τους λόγους πίσω από το χάσμα μεταξύ των φύλων, κατά περίπτωση (π.χ. πώς οι συνθήκες επιλεξιμότητας επηρεάζουν τις γυναίκες).