Η τεχνολογία αιχμής και τα δεδομένα θα φέρουν διαφάνεια και λογοδοσία στις παγκόσμιες δεσμεύσεις αποκατάστασης βάσει του παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας Kunming-Montreal.

 

Το AIM4NatuRe δίνει προτεραιότητα σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την αναδάσωση έως την αποκατάσταση των λειμώνων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εγκαινίασε χθες, Ημέρα της Γης, την Επιτάχυνση της Καινοτόμου Παρακολούθησης για την Αποκατάσταση της Φύσης (AIM4NatuRe), μια νέα πρωτοβουλία με 7 εκατομμύρια λίρες από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη βελτίωση της παρακολούθησης και της αναφοράς των παγκόσμιων προσπαθειών αποκατάστασης οικοσυστημάτων.

"Το AIM4NatuRe θα προσφέρει μια νέα δυναμική συμβολή στις παγκόσμιες προσπάθειες αποκατάστασης", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu.

«Παρέχοντας στις χώρες τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και λύσεις και διασφαλίζοντας ότι έχουν τους πόρους που χρειάζονται για να παρακολουθούν με ακρίβεια την πρόοδό τους, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες μεταφράζουν τις δεσμεύσεις αποκατάστασης σε πραγματικές και διαρκείς επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τον πλανήτη κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και πέραν αυτής».

«Το AIM4NatuRe είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που θα αξιοποιήσει την τεχνολογία και τα δεδομένα για την ενίσχυση της αποκατάστασης της φύσης, αξιοποιώντας την επιτυχία του υψηλής απόδοσης προγράμματος AIM4Forests. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ηγετικό ρόλο στην προστασία και την αποκατάσταση των δασών, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτά και είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με εταίρους όπως ο FAO για να υποστηρίξουμε χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος του Ηνωμένου Βασιλείου Kerry McCarthy.

Το AIM4NatuRe θα συμπληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα AIM4Forests του FAO και θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνόλου δεδομένων σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης της φύσης. Οι χώρες θα λάβουν στήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδό τους προς τον στόχο 2 του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Kunming-Montreal (GBF), το οποίο στοχεύει στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2030.

Η πρωτοβουλία δίνει προτεραιότητα σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την αναδάσωση, την αποκατάσταση υποβαθμισμένων γεωργικών εκτάσεων και την αποκατάσταση υγροτόπων έως την αποκατάσταση λειμώνων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι μια ισχυρή λύση βασισμένη στη φύση για την αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης της γης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1 δισεκατομμύριο εκτάρια γης έχουν δεσμευτεί για αποκατάσταση, με τη δυνατότητα να συνεισφέρουν το ένα τρίτο του συνολικού μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που απαιτείται για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C έως το 2030, συμβάλλοντας παράλληλα στην επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης.

Ωστόσο, πολλές χώρες δεν διαθέτουν τις τεχνικές λύσεις και την ικανότητα να παρακολουθούν και να αναφέρουν αποτελεσματικά την πρόοδό τους όσον αφορά την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων. Σε μια πρόσφατη έρευνα αξιολόγησης αναγκών χωρητικότητας από τη Γραμματεία της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD), το 80% των χωρών που απάντησαν δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να συλλέξουν δεδομένα για να αναφέρουν την πρόοδο της εθνικής αποκατάστασης.

Τεχνολογία αιχμής

Κατά την πρόσφατη επανάληψη της συνόδου της δέκατης έκτης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Μερών (COP16) στη Ρώμη, τα μέρη αναγνώρισαν την ανάγκη αυξημένης στήριξης για την εφαρμογή του στόχου 2 και κάλεσαν τον FAO να ηγηθεί της προσπάθειας.

Το AIM4NatuRe θα αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση παρέχοντας στις χώρες πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής και ανάπτυξη ικανοτήτων, δουλεύοντας προς ένα ενοποιημένο παγκόσμιο σύνολο δεδομένων για περιοχές υπό αποκατάσταση. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα έθνη να προχωρήσουν πέρα από τις ευρείες δεσμεύσεις και να παράγουν επαληθεύσιμα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εργασιών αποκατάστασης, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την οικειοποίηση.

Για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανταλλαγή και ανάλυση δεδομένων, το AIM4NatuRe θα δώσει προτεραιότητα στη διαλειτουργικότητα των δεδομένων. Αυτό θα περιλαμβάνει την καθιέρωση τυποποιημένων μορφοτύπων δεδομένων και πρωτοκόλλων που διευκολύνουν την εναρμόνιση και τη συγκέντρωση των δεδομένων που συλλέγονται σε εθνικό επίπεδο σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο αναφοράς. Αυτό θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα, μειώνοντας παράλληλα τον φόρτο εργασίας των χωρών όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων. Το AIM4NatuRe θα αναπτύξει επίσης πρακτικά έγγραφα καθοδήγησης και τεχνικές λύσεις, συγκεκριμένα το Πλαίσιο για την Παρακολούθηση της Αποκατάστασης των Οικοσυστημάτων (FERM), για να υποστηρίξει τις χώρες στη συλλογή, ανάλυση και υποβολή δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες και χρησιμοποιήσιμες.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία θα υποστηρίξει τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην παρακολούθηση της βιοκεντρικής αποκατάστασης της φύσης, μια ολιστική προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία όλων των ζωντανών οργανισμών μέσα σε ένα οικοσύστημα. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τη μονάδα Αυτοχθόνων Λαών του FAO θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία και το Περού.

Σε μια εικονική εκδήλωση σήμερα στη Ρώμη, ο FAO ξεκίνησε επίσης μια νέα δημοσίευση με τίτλο Επιτρέποντας τη συνεπή υποβολή εκθέσεων και παρακολούθηση για την αποκατάσταση γλυκών υδάτων (εσωτερικά ύδατα) στο πλαίσιο του στόχου 2 για την υποστήριξη των χωρών στην επίτευξη του στόχου 2 του GBF.

Το AIM4NatuRe επεκτείνει το AIM4Forests, το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αξιοποιεί προηγμένη τεχνολογία για την παρακολούθηση των δασών και έχει εκπαιδεύσει ανθρώπους σε 14 χώρες. Το AIM4NatuRe διευρύνει αυτό το έργο σε όλα τα οικοσυστήματα, προσφέροντας μια ολιστική προσέγγιση για την παρακολούθηση της προόδου αποκατάστασης.

Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης ικανοτήτων περιλαμβάνουν το πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης Forest Monitoring for Climate Action με 15.748 μαθητές στο διαδίκτυο.

Εττικέτες:
FAO περιβάλλον έρευνα