Στο τέλος της κύριας περιόδου σιτηρών, αναμένονται καλές προοπτικές παραγωγής στα περισσότερα μέρη της νότιας Αφρικής. Οι κορυφαίοι προμηθευτές αραβοσίτου – η Νότια Αφρική και η Ζάμπια – αναμένουν καλές συγκομιδές αραβοσίτου. Καλές προοπτικές αραβοσίτου αναμένονται επίσης στην Αγκόλα, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε.
Οι ποιμενικές συνθήκες είναι επίσης ευνοϊκές σε ολόκληρη την περιοχή και αναμένεται καλή κτηνοτροφική παραγωγή.
Στην Ανατολική Αφρική, οι προσδοκίες απόδοσης της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου σε διτροπικές περιοχές έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με τις προσδοκίες της πρώιμης περιόδου, εκτός από τις περιοχές στην ανατολική Αιθιοπία και στην κεντρική και δυτική Ουγκάντα. Η έναρξη των βροχοπτώσεων σε μονοτροπικές περιοχές ξεκίνησε τον Ιούνιο, αλλά με επιδόσεις κάτω του μέσου όρου, οδηγώντας σε καθυστέρηση στην ανάπτυξη των καλλιεργειών στη βορειοδυτική Αιθιοπία, στο βορειοδυτικό τμήμα του Νότιου Σουδάν και στις νότιες πολιτείες του Σουδάν. Η συνεχιζόμενη περίοδος ισχνών θα οδηγήσει σε αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ιδίως σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν και σε άλλες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες εντάσεις, όπως τμήματα της βόρειας και κεντρικής Αιθιοπίας.
Στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, οι συνθήκες καλλιέργειας είναι γενικά ευνοϊκές στα διτροπικά νότια τμήματα της περιοχής, καθώς οι καλλιέργειες έχουν λάβει αρκετό νερό για την ανάπτυξή τους. Οι πρώιμες βροχοπτώσεις ήταν ευεργετικές στις περισσότερες περιοχές του Σαχέλ, υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες φύτευσης και την ανάπτυξη των καλλιεργειών κατά την πρώιμη περίοδο. Καθυστερημένη έναρξη της σεζόν και συνθήκες καλλιέργειας κάτω του μέσου όρου παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο στην ανατολική Μπουρκίνα Φάσο, στο βόρειο Καμερούν, στο νότιο Τσαντ και στην κεντρική και βόρεια Νιγηρία.
Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η συγκομιδή των χειμερινών σιτηρών ολοκληρώθηκε ή βρίσκεται σε εξέλιξη με μικτές προοπτικές: κοντά στο μέσο όρο στην Αλγερία, το Ιράν και το Ιράκ, φτωχοί στο Μαρόκο, πολύ φτωχοί στη Συρία και πάνω από το μέσο όρο στην Τυνησία. Στην Υεμένη, το σόργο και το κεχρί βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο βλαστικής ανάπτυξης υπό συνθήκες υγρασίας κάτω του μέσου όρου, αλλά η περίοδος των βροχών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Στην κεντρική Ασία, η συγκομιδή χειμερινών σιτηρών βρίσκεται σε εξέλιξη με μέσες έως άνω του μέσου όρου προοπτικές παραγωγής, εκτός από το νότιο Καζακστάν και το βόρειο Κιργιζιστάν, όπου οι προοπτικές απόδοσης χειμερινού σίτου είναι κάτω από το μέσο όρο. Στο βόρειο και κεντρικό Καζακστάν, το εαρινό σιτάρι αναπτύσσεται υπό ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας. Στο Αφγανιστάν, τα ανοιξιάτικα σιτηρά αναπτύσσονται υπό συνθήκες βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου από τον Απρίλιο και θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου. Στη Νότια Ασία, η φύτευση καλλιεργειών kharif στο Πακιστάν και ρυζιού aus και aman στο Μπαγκλαντές ξεκίνησε υπό ευνοϊκές συνθήκες. Στη Σρι Λάνκα, οι συνθήκες βιομάζας για το ρύζι yala δεύτερης σεζόν είναι καλές. Στη Βόρεια Κορέα, οι έντονες βροχοπτώσεις από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο μπορεί να επηρέασαν αρνητικά τις συγκομιδές σιταριού και κριθαριού τον Ιούνιο, αλλά ήταν ευεργετικές για την ανάπτυξη του καλαμποκιού και του ρυζιού.
Στη Λατινική Αμερική και τα νησιά της Καραϊβικής, οι ξηρές συνθήκες και οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου οδήγησαν σε καθυστερήσεις στη σπορά και στην απώλεια καλλιεργειών που είχαν σπαρθεί νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται κακές συνθήκες βλάστησης στη Γουατεμάλα, τη βόρεια Ονδούρα και τη Νικαράγουα. Σε βασικά τμήματα παραγωγής της Κολομβίας και της Αϊτής, καθώς και στην Κούβα, οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω από το μέσο όρο τον περασμένο μήνα, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο των πρόσφατα καθιερωμένων κύκλων αραβοσίτου και ρυζιού. Οι προοπτικές συγκομιδής είναι ευνοϊκές στην Κολομβία (εκτός από τα διαμερίσματα Casanare, Norte de Santander και Tolima), στον Ισημερινό (εκτός από την επαρχία Guayas), στην Αϊτή και στο Περού.
Η επόμενη αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου 2025.