Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Η ρήτρα αναπροσαρμογής, σε απλά ελληνικά

Ο πόλεμος της ενέργειας: επισημάνσεις και διαπιστώσεις.

Είναι γεγονός ότι η εκρηκτική άνοδος στις τιμές της ενέργειας, διεθνώς, έχει οδηγήσει σε ράλι ανόδου των τιμών στο σύνολο σχεδόν των αγαθών και υπηρεσιών.

Πολύ συνοπτικά, η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στην απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, στο χρηματιστήριο ρύπων (η αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει»). Ταυτόχρονα, αυξήθηκε και η ζήτηση, λόγω του χειμώνα, οπότε λειτούργησαν οι κλασσικοί κανόνες της αγοράς.

Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, με δεδομένο ότι μόνο θετικά συμβάλλουν τόσο στο ενεργειακό ισοζύγιο όσο και στην άρση καταστάσεων που οδηγούν σε δεδομένα όπως αυτά που σήμερα προσπαθεί να διαχειριστεί η παγκόσμια κοινότητα (μείωση ρύπων, απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα κτλ), μόνο θετικό ρόλο μπορεί να έχουν και μόνο σε μείωση των τιμών μπορούν να οδηγήσουν. Αν μάλιστα μιλάμε για Ενεργειακές Κοινότητες, τα έργα ΑΠΕ και η από αυτά παραγόμενη ενέργεια συμβάλλει στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, προσφέροντας αυτονομία ενεργειακή και πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Άρα: κάθε συσχέτιση ανάμεσα στην έκρηξη των τιμών και στις ΑΠΕ είναι τουλάχιστον άστοχη, αν όχι εκ του πονηρού. Το μόνο ενδεχομένως που θα είχε νόημα να ειπωθεί είναι η κακή χρονική επιλογή να κλείσουν, εν μέσω κρίσης, οι λιγνίτες, κάτι όμως που έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές και όχι με τον χαρακτήρα και τη συμβολή των ΑΠΕ.

Εξίσου άστοχη είναι και η όποια προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης, ως προς την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, που, πολύ σωστά αποφάσισε να «απενεργοποιήσει» η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι αγρότες αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο.

  • Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής  Χρεώσεων Προμήθειας είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο τρόπος εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αποτυπώνεται στο εκάστοτε τιμολόγιο προμήθειας. Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής τέθηκε σε εφαρμογή από την 05.08.2021, με ισχύ και για το αγροτικό και για το οικιακό τιμολόγιο. Η εφαρμογή της είχε να κάνει με το γεγονός ότι άλλοι πάροχοι αντέδρασαν στην «κλειδωμένη» τιμή που είχε η ΔΕΗ, προσφεύγοντας για «αθέμιτο ανταγωνισμό», επικαλούμενοι την αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στην υδροηλεκτρική παραγωγή, που ναι μεν είναι Ανανεώσιμη, αλλά που καμία σύνδεση δεν δικαιολογεί σε όλη αυτή την προπαγάνδα για τις ΑΠΕ.