Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Δέσμευση Λιβανού για αρδευτικά πνοής σε όλη την επικράτεια

Τέσσερα μεγάλα έργα που επιλύουν το πρόβλημα άρδευσης στο νομό Φωκίδας εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος επισκέφθηκε την Άμφισσα προκειμένου να εγκαινιάσει το τοπικό Γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη δημοπράτηση του φράγματος Τολοφώνα. Το φράγμα προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο ΠΑΑ 2014-2020. Ωστόσο υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις που ξεμπλόκαραν  και το έργο είναι  πλέον έτοιμο για δημοπράτηση.

Την εκπόνηση μελέτης για φράγμα και  το αρδευτικό δίκτυο Τολοφώνα.  Ο διαγωνισμός του αρδευτικού έργου, όπως είπε ο κ. Λιβανός  έχει ήδη ξεκινήσει και η υποβολή των προσφορών θα γίνει στις 20/01/2022. Πρόκειται για ένα δίκτυο που θα αρδεύει 6.700 στρέμματα, στην κατάντη αρδευτική περίμετρο του φράγματος Τολοφώνα στη θέση Χάρμισκο.

Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε ο κ. Λιβανός,  αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης νερού αλλά και της κακής ποιότητας του νερού που διατίθεται για άρδευση από τις γεωτρήσεις στην περιοχή. Παράλληλα θα δοθεί νέα πνοή στις εκτάσεις που μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε αγρανάπαυση. Όπως τόνισε, «οι αγρότες της περιοχής θα βοηθηθούν σημαντικά, καθώς η παραγωγή τους θα εκσυγχρονιστεί και το κόστος παραγωγής θα μειωθεί. Ενισχύουμε τη γεωργική παραγωγή αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση των υδάτων».

Ξεμπλόκαρε  το έργο της άρδευση του Ελαιώνα της Άμφισσας σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ,  προχωρώντας σε οριστική συμφωνία για τις θέσεις απόληξης των νερών από κανάλι του Μόρνου. Επιλύουμε τα προβλήματα του έργου «Δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας».

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θεωρεί πολύ σημαντικά όλα αυτά τα έργα υποδομής.  «Το αρδευτικό πρόβλημα είναι ένα από τα βασικά προβλήματα για τον αγροτικό τομέα, όχι μόνο εδώ αλλά γενικά στη χώρα μας. Έχουμε αρδευτικά δίκτυα πεπαλαιωμένα, με συνέπεια την ανεπαρκή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, το υψηλό αρδευτικό κόστος, τη σπατάλη και την ποιοτική υποβάθμιση του αρδευτικού νερού. Γι΄ αυτό και είναι βασική μας προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών υποδομών της χώρας και η μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του νερού για την κάλυψη των αναγκών στις αγροτικές καλλιέργειες, και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε το ΥΔΩΡ 2.0, ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,6 δισ. € με σημαντικά αρδευτικά έργα μεγάλης κλίμακας στο σύνολο της επικράτειας», είπε ο κ. Λιβανός.

Εγκαίνια γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ

Νωρίτερα στα εγκαίνια της Νομαρχιακής Μονάδας ΟΠΕΚΕΠΕ στην Άμφισσα, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι με το νέο αυτό γραφείο δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες της περιοχής να έχουν άμεση πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού. «Η στήριξη των αγροτών μας είναι, βασική μας προτεραιότητα. Στηρίζουμε και ενισχύουμε τους  πραγματικούς και αληθινούς κτηνοτρόφους και γεωργούς, αυτούς που πραγματικά μοχθούν στην γη και στα ζώα τους. Με κάθε τρόπο.

  • Ενισχύοντάς τους οικονομικά, όπου και όταν χρειάζεται, όπως στην κρίση του covid και τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.
  • Εντείνοντας τους ελέγχους για παραβάσεις της νομοθεσίας και παράνομες ελληνοποιήσεις.
  • Εξορθολογίζοντας το σύστημα κατανομής ενωσιακών επιδοτήσεων.
  • Απλοποιώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  • Παρέχοντάς τους διοικητική υποστήριξη.

Σήμερα αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά εμπράκτως ότι είμαστε κοντά στους Έλληνες αγρότες, «αγκαλιάζοντας» τους αγρότες της Φωκίδας», είπε.

Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στη δημιουργία της Μονάδας τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρη Μελά, τον αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Δελμούζο, καθώς και τον ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα, στον οποίο ανήκει η αρχική ιδέα.