Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Γεωργικές προοπτικές της ΕΕ 2021-31

Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και την υγεία για τη διαμόρφωση των γεωργικών αγορών.

Κατά την επόμενη δεκαετία, η δασική έκταση της ΕΕ θα συνεχίσει να αυξάνεται, ωστόσο οι ανησυχίες των καταναλωτών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προσοχή στη διαδικασία παραγωγής και στην προέλευση των προϊόντων για το κρέας. 

Η βιολογική παραγωγή γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί, παρέχοντας υψηλότερη οικονομική αξία για τους παραγωγούς, περιβαλλοντικά οφέλη και συμβάλλοντας στην καλύτερη ευημερία των ζώων.

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών προβλέπεται επίσης να αυξηθεί, επωφελούμενη από την περαιτέρω ευαισθητοποίηση για την υγεία.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προβλέψεις της έκθεσης για τις γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021-31 που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αβεβαιότητες παραμένουν 

Η ζήτηση μετά την Covid-19 ανέκαμψε, μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και τις εκστρατείες εμβολιασμού που προχωρούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, η υγειονομική κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, με τον κίνδυνο μελλοντικών κυμάτων μόλυνσης. Επιπλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε λόγω των μέτρων οικονομικής στήριξης μετά την πανδημία και της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του κόστους των πρώτων υλών.

Επιπλέον, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν υποβάλει ακόμη τα στρατηγικά τους σχέδια για τη νέα ΚΓΠ, οι παραδοχές πολιτικής για αυτήν την προοπτική είναι ότι η τρέχουσα ΚΓΠ, η οποία τέθηκε πλήρως σε ισχύ το 2015, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ακόμη και μετά τη συμφωνηθείσα μεταβατική περίοδο. μετά το 2022).

Η νέα κατανομή πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ 2021-2027 ελήφθη υπόψη. Ωστόσο, οι στόχοι και οι ενέργειες των στρατηγικών Farm to fork και Βιοποικιλότητας δεν περιλαμβάνονται στην άσκηση των προοπτικών.

Η έκθεση προοπτικών παρέχει επίσης προβλέψεις για το γεωργικό εισόδημα και την εργασία, καθώς και περιβαλλοντικές πτυχές. Συνολικά, το αγροτικό εισόδημα αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά. Η αξία της γεωργικής παραγωγής της ΕΕ προβλέπεται να αυξάνεται κατά 0,7% ετησίως το 2021-31.

Η αύξηση του ενδιάμεσου κόστους αναμένεται να επιβραδυνθεί από 1,8% ετησίως το 2011-21 σε 0,7% το 2021-31, παρόλο που το κόστος ενέργειας και λιπασμάτων προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά κατά 2,7% ετησίως.

Επιπλέον, η καθαρή προστιθέμενη αξία για τις εκμεταλλεύσεις προβλέπεται να αυξάνεται κατά 1% ετησίως κατά την περίοδο προοπτικής.

Όσον αφορά το αγροτικό εργατικό δυναμικό, προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,3% ετησίως κατά την προοπτική περίοδο, επιβραδύνοντας σε σύγκριση με το 2011-21 που ήταν στο 1,9%. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στη συγκέντρωση των εκμεταλλεύσεων και στην αυξημένη μηχανοποίηση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων θα απαιτούνται ολοένα και περισσότερο, για την παραγωγή περισσότερων με λιγότερους εργαζόμενους και λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές πτυχές, ισχύει το τρέχον πλαίσιο πολιτικής, με προβολές να επικεντρώνονται στα ισοζύγια αζώτου και φωσφόρου. Το μέσο ισοζύγιο αζώτου για την ΕΕ δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την επόμενη δεκαετία, ενώ το ισοζύγιο φωσφόρου αναμένεται να αυξηθεί τόσο συνολικά όσο και ανά εκτάριο. Υπάρχουν κάποιες διαφορές σε περιφερειακό επίπεδο, για ορισμένες περιοχές το πλεόνασμα θρεπτικών συστατικών μειώνεται όταν σε άλλες αυξάνεται. Οι περισσότερες αυξήσεις οφείλονται σε υψηλότερες εισροές ορυκτών λιπασμάτων, ενώ σε λίγες περιπτώσεις, οφείλονται σε αύξηση της κοπριάς από βοοειδή.

Η έκθεση παρέχει προβλέψεις για τις διάφορες γεωργικές αγορές της ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία:

  • αροτραίες καλλιέργειες
  • αγορές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων
  • εξειδικευμένες καλλιέργειες: κρασί, οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο.

Επιπλέον, φέτος, η έκθεση προοπτικών παρέχει δύο συγκεκριμένα σενάρια «τι θα γινόταν αν»: ένα για τη μείωση της κατανάλωσης λίπους στην ΕΕ σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τις επιπτώσεις του στις γεωργικές αγορές της ΕΕ έως το 2031 και ένα άλλο ένα για τις συνέπειες της αυτάρκειας της Κίνας σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα έως το 2031.

Η έκθεση της ΕΕ για τις γεωργικές προοπτικές για την περίοδο 2021-31 περιέχει όλα τα σχετικά στοιχεία της αγοράς, συνοδευόμενα από επεξήγηση των υποθέσεων και περιγραφή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οι προβλέψεις και τα σενάρια που περιγράφονται στην έκθεση θα συζητηθούν κατά τη δεύτερη ημέρα στο ετήσιο γεωργικό συνέδριο της ΕΕ , που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 9-10 Δεκεμβρίου 2021.