Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Αιγοπρόβειο κρέας: αυξάνεται η παραγωγή και η κατανάλωση

Στο αιγοπρόβειο κρέας για το σύνολο της ΕΕ, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά κατά 3,5% ετησίως 2021-2031 (έως 660.000 τόνους).

Σε αυτό θα συμβάλλει η εφαρμογή εθελοντικής συνδεδεμένης υποστήριξης, όπως και η περιορισμένη παγκόσμια προσφορά, αλλά και η βελτίωσης στις τιμές για τους παραγωγούς.

Η παραγωγή θα παραμείνει συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες της ΕΕ, με σφαγές σε Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και Ιρλανδία, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση πρόβειου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς έως το 2031 και φθάσει τα 1,4 κιλά κατά κεφαλήν, χάρη στη διαφοροποίηση της δίαιτας και των νέων καταναλωτικών προτύπων (θρησκευτική παράδοση και μετανάστευση).

Γενικά, η κατανάλωση πρόβειου κρέατος είναι λιγότερο ευαίσθητη στις μεταβολές των τιμών, αλλά επηρεάζεται περισσότερο από την εποχική ζήτηση που σχετίζεται με θρησκευτικές γιορτές.

Το εμπόριο της ΕΕ μειώθηκε από τον ασιατικό ανταγωνισμό

Οι εξαγωγές ζώντων ζώων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν έως το 2031 σε 38.000 τόνοους (-33% σε σύγκριση με το 2021).

Αυτό σχετίζεται κυρίως με τις ανησυχίες για την ευημερία και τις μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά και στους οικονομικούς κινδύνους ορισμένων εμπορικών προορισμών.

Οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία

Μετά την κορύφωση το 2021, οι τιμές της ΕΕ θα ακολουθήσουν ανοδική τάση, ακολουθώντας τις εξελίξεις στις τιμές της παγκόσμιας αγοράς. Το σημαντικό χάσμα στις τιμές ανάμεσα σε ΕΕ και Νέα Ζηλανδία - Αυστραλία θα παραμείνει, αντανακλώντας τη χαμηλότερη παραγωγή και εργασιακό κόστος αυτών των δύο χωρών.