Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Ρεκόρ όλων των εποχών στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων

Ραγδαία άνοδος και στις τιμές.

Το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων έχει επιταχυνθεί και πρόκειται να σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, σύμφωνα με μια νέα  έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Η «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις διαταραχές καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», ωστόσο, δεν εμπόδισε τη ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ιδιαίτερα για τις φτωχότερες χώρες και τους καταναλωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον FAO, ξοδεύουν πλέον μεγάλα μερίδια του εισοδήματός τους σε αυτές τις βασικές ανάγκες.

Ο FAO αναμένει ότι ο παγκόσμιος λογαριασμός εισαγωγών τροφίμων θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών το 2021 και θα ξεπεράσει τα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 14%από το προηγούμενο έτος και 12% υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη τον Ιούνιο του 2021.

Η αύξηση οφείλεται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών των διεθνών εμπορευμάτων τροφίμων και τριπλάσια αύξηση του κόστους ναύλων.

Οι προοπτικές παγκόσμιας παραγωγής για τα κύρια σιτηρά παραμένουν εύρωστες. Ρεκόρ συγκομιδών αναμένονται το 2021 για τον αραβόσιτο και το ρύζι, αν και η χρησιμοποίηση των σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση και ζωοτροφές προβλέπεται να αυξηθεί ταχύτερα.

Οι προκαταρκτικές προβλέψεις για την περίοδο 2021/22 υποδεικνύουν ορισμένες βελτιώσεις στη συνολική κατάσταση εφοδιασμού για ελαιούχους σπόρους και παράγωγα προϊόντα, αλλά τα αντίστοιχα αποθέματά τους στο τέλος της σεζόν θα μπορούσαν να παραμείνουν κάτω από το μέσο όρο.

Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης το 2021/22 προβλέπεται να ανακάμψει μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται της παγκόσμιας κατανάλωσης. Το παγκόσμιο εμπόριο ζάχαρης προβλέπεται να μειωθεί ελαφρά λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας σε βασικές χώρες εξαγωγής και της αύξησης των τιμών.

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 2021 προβλέπεται να επεκταθεί, κυρίως λόγω της ταχείας ανάκαμψης της παραγωγής στην Κίνα, ιδιαίτερα του χοιρινού κρέατος. Αναμένονται αξιοσημείωτες επεκτάσεις της παραγωγής λόγω ζήτησης σε όλες τις μεγάλες παραγωγικές περιοχές, εκτός από την Ωκεανία. Μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στο παγκόσμιο εμπόριο κρέατος είναι πιθανό να οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση των εισαγωγών από τις κορυφαίες περιοχές εισαγωγής, ιδίως την Ασία και την Ευρώπη.

Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος το 2021 προβλέπεται να επεκταθεί, με αναμενόμενες αυξήσεις σε όλες τις μεγάλες περιοχές παραγωγής, με επικεφαλής την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Το παγκόσμιο εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων προβλέπεται επίσης να επεκταθεί, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης από τις διαταραχές της αγοράς COVID-19. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών επιβραδύνθηκε λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και της υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης.

Η παραγωγή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας το 2021 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% από το επίπεδο του 2020, σηματοδοτώντας ότι η νέα δυναμική της αγοράς που προέκυψε από την πανδημία –η οποία επέφερε βαρύ τίμημα σε αυτόν τον κλάδο– φαίνεται πιθανό να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Το εμπόριο ψαριών ανακάμπτει παρά τα υψηλά κόστη ναύλων και τις υλικοτεχνικές καθυστερήσεις.