Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κρούσμα της Νόσου του Δυτικού Νείλου σε άλογο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας "σε γειτονική περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, εμφανίστηκε σε ίππο κρούσμα της Νόσου του Δυτικού Νείλου, το οποίο επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά".

 

Η νόσος του Δυτικού Νείλου οφείλεται σε ιό και δεξαμενή του στη φύση είναι διάφορα είδη άγριων πτηνών. Η νόσος μεταδίδεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών σε άλλα πτηνά και ζώα, ανάμεσα στα οποία είναι τα ιπποειδή και ο άνθρωπος. Η νόσος δεν μεταδίδεται άμεσα και με απλή επαφή από τα ιπποειδή στον άνθρωπο.

Για την πρόληψη της νόσου στα ιπποειδή συστήνεται η εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα, ο εμβολιασμός τους και εντομοκτονίες στους στάβλους.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα ιπποειδή που νοσούν από την Νόσο του Δυτικού Νείλου είναι:

Γενικά συμπτώματα:

Ανορεξία, κατάπτωση, πυρετός (όχι πάντα)

Νευρικά συμπτώματα (έχουν ιδιαίτερη σημασία):

Άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα (αστάθεια στο βάδισμα- αταξία), κυκλικές κινήσεις, μυοκλονίες (συχνά στους μύες κεφαλής- τραχήλου αλλά και στο υπόλοιπο σώμα), αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων, μερική παράλυση μερικές φορές ως και πλήρης παράλυση, διαταραχές όρασης-ακοής, κινήσεις πίεσης της κεφαλής, τριγμός των δοντιών.

- Κώμα στο τελικό στάδιο και θάνατος.

Οι ιδιοκτήτες ιπποειδών πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά την κατάσταση υγείας των ζώων και αν διαπιστώσουν την ύπαρξη κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα, να επικοινωνήσουν ΑΜΕΣΑ με το Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας στα τηλέφωνα 2645360752 και 2645360740.

Να σημειωθεί ότι το νόσημα είναι υποχρεωτικής δήλωσης, και η μη δήλωση του επισύρει επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.