Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Όταν όλοι περιμένουν τα λεφτά των αγροτών!

Ήγγικεν  η ώρα. Η ώρα των πληρωμών.

Πολλά ή λίγα, κουτσουρεμένα ή όχι, τα χρήματα της προκαταβολής είναι χρήματα που τα έχουν δουλέψει σκληρά οι αγρότες.

Χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία πολλοί εμίσησαν, κανείς όμως δεν λέει «όχι» στο ζεστό παραδάκι. Χρήματα που δεν είναι χάρισμα, για τα ωραία τα μάτια του γεωργού και του κτηνοτρόφου.

Αντιστάθμισμα είναι, επειδή ο Ευρωπαίος, άρα και ο Έλληνας αγρότης, έχει περιορισμούς και αυστηρούς κανόνες από την ΚΑΠ.

Και για να το εξηγήσουμε λίγο αυτό, η ΚΑΠ αμείβει τους αγρότες για μια φιλική προς το περιβάλλον γεωργία και την παροχή δημόσιων αγαθών, που κανονικά δεν πληρώνονται από τις αγορές. Ειδικότερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, χρηματοδοτεί τους αγρότες, ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που η ίδια η Ευρώπη θέτει, οι οποίες απαιτήσεις, όμως, τους κάνουν λιγότερο ανταγωνιστικούς έναντι των αγροτών τρίτων χωρών.

Άρα, τα χρήματα που θα πάρουν σε λίγο οι αγρότες, πραγματικά τα δικαιούνται.

Εδώ, βέβαια, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε το εξής: Γκρινιάζουν κάποιοι για τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες, ….αλλά, κουβέντα δεν λένε που στο δικό τους μαγαζί ή στο γραφείο ή στην επιχείρηση τον υπάλληλο τον έχουν με επιδοτούμενο πρόγραμμα ή που, ακόμη περισσότερο, το άνοιξαν το μαγαζί με επιδότηση!

Αυτά…δεν μετράνε! Οι αγρότες μας πείραξαν μόνο!!!

Το προσπερνάμε, όμως αυτό. Για να πάμε στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι πληρώνονται οι αγρότες, …για να πάρουν λεφτά όλοι οι υπόλοιποι.

Είναι γνωστό ότι οι αγρότες υπήρξαν ανέκαθεν η μεγάλη τροφοδότες της οικονομίας κάθε περιοχής, ότι είναι αυτοί που ως πυλώνες στήριξαν και στηρίζουν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Αν οι αγρότες έχουν πρόβλημα…, έχουν οι πάντες.

Κι όταν οι αγρότες έχουν χρήματα, δουλεύουν οι πάντες!

Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να παραμείνει «ζωντανός» και ενεργός παραγωγικά ο αγροτικός πληθυσμός, γι’ αυτό επιμένουμε πως, όλα τα καλά ή όλα τα δεινά, αρχίζουν και τελειώνουν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και δη την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.

Δεν είναι τυχαίο που σήμερα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, όχι μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι αγρότες δηλαδή, αλλά το σύνολο των πολιτών σε κάθε επαγγελματικό φορέα ή κλάδο, περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού την Ενιαία Ενίσχυση.

Μ’ αυτά τα λεφτά οι αγρότες θα πληρώσουν οφειλές, θα καλύψουν άλλες ανάγκες (λ.χ. φροντιστήρια παιδιών) και φυσικά θα κάνουν αγορές. Με απλά λόγια, τα εκατομμύρια που θα «πέσουν» σε κάθε περιοχή, θα «περπατήσουν» και, με τον έναν ή άλλο τρόπο, θα τα μοιραστούμε  όλοι! Και το ίδιο ακριβώς γίνεται με κάθε πληρωμή, μικρή ή μεγάλη.