Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Τι είναι "αγρότης";

Είναι γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει μια εντελώς στρεβλή άποψη για το τι είναι αγρότης.

Αυτό, δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. Το κακό είναι να μην μπορείς και κυρίως να μην θέλεις να δεις την πραγματικότητα γύρω σου! Η παραδοσιακή εικόνα, λοιπόν, του ταλαίπωρου, φτωχού πλην τίμιου αγρότη, που είναι όλη μέρα μέσα στη λάσπη ή κάτω απ’ τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι να σκάβει το χωράφι, μπορεί να έχει μια δόση «ρομαντισμού», …δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να είναι αυτή που θα αποτυπώνει, έστω και στο ελάχιστο, αυτό που σήμερα καλούμαστε να προσεγγίσουμε ως αγροτική οικονομία και παραγωγή.

Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να μιλάμε πλέον για την 4η βιομηχανική επανάσταση …και κάποιοι να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν ούτε τα αυτονόητα. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει. Και αγρότες, έστω και με δυσκολία ορισμένες φορές, ακολουθούν.

Ενίοτε…προπορεύονται, μάλιστα.

Και σε κάθε περίπτωση οφείλουν να προσαρμοστούν. Να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Μιλάμε για καινοτομία πια, μιλάμε για ευφυή γεωργία, για αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, για νέο μοντέλο και άλλες διαστάσεις σε όλη την αλυσίδα, απ’ το σχεδιασμό της εκμετάλλευσης και την προετοιμασία της παραγωγής μέχρι τη μεταποίηση, την πιστοποίηση, την ιχνηλασιμότητα, τη διακίνηση, την τελική κατανάλωση του προϊόντος και την ένταξή του σε διαχείριση κυκλικής οικονομίας στη συνέχεια.

Το ερώτημα για το αν ο αγρότης μπορεί να γίνει επιχειρηματίας, πραγματικά μας ξεπερνά! Διότι η απάντηση είναι σαφέστατη: Οφείλει να το κάνει.

Και αυτός πρέπει να είναι ο κυρίαρχος προσανατολισμός της αγροτικής πολιτικής. Μόνο έτσι ο αγρότης θα μπορέσει να επιβιώσει.

Στην Ένωση Αγρινίου κάνουμε τη δική μας προσπάθεια, προσηλωμένοι σε αυτή την κατεύθυνση. Χρόνια τώρα, μεθοδικά και οργανωμένα. Με πολλά εμπόδια, είναι αλήθεια, αλλά με πίστη στο όραμά μας για τον τόπο και τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε!