Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Ηλεία

Ενημέρωση με τα μέτρα περιορισμού από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας.

 

Σε τρεις εκτροφές αιγοπροβάτων στο Δ.Δ Φασκομηλιάς του Δήμου Ζαχάρως επιβεβαιώθηκε η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4) των αιγοπροβάτων.

Σύμφωνα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας, ελήφθησαν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Α) τον ορισμό Ζώνης Ελέγχου (για 21 ημέρες από την επιβεβαίωση του νοσήματος) για τον καταρροϊκό πυρετό στην περιοχή, που ορίζεται από τα διοικητικά όρια των:

  • Δήμου Ζαχάρως.
  • Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκτός από τα ΔΔ Μακρυσίων, Νέων Καλυβακίων και Ανεμοχωρίου
  • ΔΔ Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η ως άνω ζώνη αφορά έκταση ακτίνας 20 χιλιόμετρων από τις επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ηλείας και για την οποία επιβλήθηκαν τα εξής μέτρα:

1. Η διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

2.Η καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου(αρθρόποδα- αιματοφάγα κουνούπια- γένους cullicoides) και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του.

3. Η παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους.

4. Η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

5. Η απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας (βραδυνές κυρίως ώρες) των εντόμων φορέων του νοσήματος.

6. Η διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών (ανά 20 ημέρες) με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα, είναι θεμελιώδους σημασίας για τον έλεγχο της νόσου.
7. Η διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με τις θετικές εκτροφές.

Β) Τον ορισμό Ζώνη Προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό που περιλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκτός αυτών που ανήκουν στην ανωτέρω Ζώνη Ελέγχου.

Για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος σε εκτροφές συστήνεται στους κτηνοτρόφους η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης - προστασίας τα οποία αφορούν:

1) τις μετακινήσεις των ζώων,

2) την χρήση ενομοαπωθητικών στα ζώα και την πραγματοποίηση εντομοκτονιών στους στάβλους και 3) τον εμβολιασμό των ζώων

Προτείνεται ισχυρά οι αιγοπροβατοτρόφοι της Π.Ε Ηλείας (εκτός της ζώνης ελέγχου) να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των υγιών ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται από τα νόμιμα σημεία διάθεσης (κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά.) κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής.

Τα συμπτώματα του νοσήματος στα πρόβατα (τα οποία είναι τα πιο ευαίσθητα από τα μηρυκαστικά) είναι πυρετός, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμών και αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, που φράσσει τα ρουθούνια, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, οίδημα-κυάνωση γλώσσας, αδυναμία πρόσληψης τροφής, χωλότητα, ποδοδερματίτιδα, έντονη ερυθρότητα και πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών.

Η μόλυνση κατά την κυοφορία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν και συγγενείς διαμαρτίες διάπλασης.

Η «αυτοϊαση» έχει πιθανές συνέπειες την υπογονιμότητα, την καθυστερημένη ανάπτυξη και την απώλεια ερίου. Η θνησιμότητα ποικίλλει από 2-30% για τα πρόβατα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και στα οποία μπορεί να αγγίξει και το 70%.

Να σημειωθεί, ότι το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία.