Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Φρούτα και λαχανικά, σε διεθνές πλάνο

Ο FAO και η CIRAD ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής φρούτων και λαχανικών.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) δημοσιοποίησαν σήμερα μια σημαντική έκδοση, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Φρούτων και Λαχανικών 2021.

Βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά είναι ζωτικής σημασίας για θρεπτικές δίαιτες και ο τομέας συμβάλλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας και στη βελτίωση του βιοπορισμού. Αντιμετωπίζει όμως πολλές προκλήσεις στην παραγωγή, τις μεταφορές και το εμπόριο, που οδηγούν σε υψηλές τιμές, καθιστώντας τα φρούτα και τα λαχανικά απρόσιτα για πολλούς, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικά ευπαθή προϊόντα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια και σπατάλη και δεδομένου ότι πολλά καταναλώνονται ωμά ή άψητα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες.

Επιπλέον, η ακατάλληλη διαχείριση παρασίτων και ασθενειών των καλλιεργειών μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και το εμπόριο λόγω μόλυνσης από φυτοφάρμακα ή εισαγωγής παρασίτων.

Η νέα έκδοση, «Φρούτα και λαχανικά: ευκαιρίες και προκλήσεις για βιώσιμη γεωργία μικρής κλίμακας», προσφέρει καθοδήγηση στους αγρότες μικρής κλίμακας κατά την έναρξη ή την επέκταση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών.

Διαθέσιμο σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή, το βιβλίο απεικονίζει πρακτικές επιλογές για τη διασφάλιση βιώσιμης παραγωγής, σταθερών αλυσίδων αξίας και δυναμικών αγορών. Επίσης παρέχει συστάσεις για το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη στήριξη του μετασχηματισμού του συστήματος τροφίμων για έναν ακμάζοντα τομέα φρούτων και λαχανικών.

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς προσπάθειας που συντονίστηκε από τον FAO και το CIRAD με τη συμβολή περισσότερων από 200 κορυφαίων εμπειρογνωμόνων.