Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι προκαταβολές για παγετό από τον ΕΛΓΑ 

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι προκαταβολές σε όλους τους δικαιούχους από τον παγετό, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου θα γίνει και η εξόφληση και ακολουθούν οι εκτιμήσεις για τις αποζημιώσεις του καύσωνα τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, θα καταβληθούν αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο για πυρκαγιές (5 εκατ. ευρώ), ενώ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα υπάρξει μια πρώτη προκαταβολή για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου από τις πυρκαγιές.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα έδωσε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, συμμετείχε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη αλλά και με την παρουσία αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα.

Εκεί ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν εφέτος (παγετός την άνοιξη, παρατεταμένος καύσωνας σε συνδυασμό με ανομβρία το καλοκαίρι που εκδηλώθηκε σε πολλαπλές φάσεις, χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλα), με αποτέλεσμα να πληγούν κυρίως οι καλλιέργειες του μήλου και του φασολιού, αλλά και οι καλλιέργειες σιτηρών, φακής, ρεβιθιών, μηδικής (τριφυλλιού) και καπνού που υπάρχουν. Εκτός από τη φυτική παραγωγή τονίστηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε και στη ζωική παραγωγή, αλλά και σε ολόκληρη την τοπική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισήμανε ότι οι ζημίες που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν στο ακέραιο και με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), που είναι χρονοβόρο, και έχει επωμισθεί να το υλοποιεί ο ΕΛΓΑ, με κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενίσχυση από ευρωπαϊκά κονδύλια, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το πρόγραμμα υλοποίησης, θα καταβληθούν:

α) Όσον αφορά τις μηλοκαλλιέργειες, να πληρωθούν μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 οι προκαταβολές και αν είναι δυνατόν το σύνολο των αποζημιώσεων των πορισμάτων για τον παγετό της άνοιξης του 2021. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό για την συνολική πληρωμή, θα εξασφαλιστούν οι προκαταβολές εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, όπως ο νόμος ορίζει και ψήφισε αυτήν η κυβέρνηση, και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

β) Όσον αφορά τους παραγωγούς των φασολιών, τόσο για την Καστοριά και την Φλώρινα όσο και σε άλλες περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΕΛΓΑ αναλαμβάνει το κόστος να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του. Κινούνται ήδη οι διαδικασίες, έχουν υπάρξει οι αναγγελίες των ζημιών σε 53 κοινότητες στην Καστοριά, αλλά υπάρχουν ζημίες και στις Πρέσπες και σε άλλες περιοχές, και θα επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων ούτως ώστε να γίνει αξιοποίηση του αρθ. 18. παρ. 2 του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ο οποίος επιτρέπει στις περιπτώσεις αυτές να γίνουν γενικού, συνολικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, ούτως ώστε καθορίζοντας ανά περιοχές τα ποσοστά, να καταβληθούν προκαταβολές στους παραγωγούς.