Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Θετική εξέλιξη η απόφαση για συμπληρωματική απόσταξη κρίσης, αλλά….

Ανακοίνωση της  Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων.

«Ικανοποιεί εν μέρει το πιεστικό αίτημα των οινοποιείων για αποσυμφόρηση των δεξαμενών από τις αδιάθετες ποσότητες οίνων. Θα μπορούσε όμως ταυτόχρονα η εν λόγω απόφαση να βάλει φραγμό ,στις κερδοσκοπικές πρακτικές των οινοποιών που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές σταφύλια από τους παραγωγούς ,ή αγόρασαν ποσότητες μη οινοποιήσιμων σταφυλιών και τώρα θα αποστάξουν σε τιμές τριπλάσιες της αγοράς της πρώτης ύλης. Η επιβράβευση των κερδοσκόπων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η κοινή υπουργική απόφαση ελάμβανε υπ’ όψιν της, τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ. Παρά την απόφαση για ενεργοποίηση του μέτρου της απόσταξης κρίσης  και απόσυρση αποθεμάτων από την αγορά οίνου ο μηχανισμός της προσφοράς και της ζήτησης ,δεν λειτούργησε και οι τιμές σταφυλιών παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο -παρά την μικρή τους άνοδο -,γεγονός που συνδυαζόμενο με τη μείωση των εισκομιζόμενων  ποσοτήτων σταφυλιών ,δεν διασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα για τους αμπελοκαλλιεργητές για μία ακόμη χρονιά», σχολίασαν στελέχη της Οργάνωσης των αμπελουργών και των συνεταιριστικών οινοποιείων.

Η έγκριση του πρόσθετου κονδυλίου 3.900.000 € επί πλέον του αρχικού των 9.000.000€, αποφασίστηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ΚΕΟΣΟΕ και στελεχών του συνεταιριστικού χώρου, δεδομένου του ότι μετά την πρώτη απόφαση που έθετε πλαφόν απόσταξης τα 8000 hl, αρκετοί συνεταιρισμοί, εξακολουθούσαν να έχουν υψηλά αποθέματα. Είναι γεγονός ότι  και με τη δεύτερη απόφαση για συμπληρωματική απόσταξη, δεν επιλύεται το πρόβλημα  για μερικούς από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς.

Αιτία αποτελεί ο καθορισμός μειωμένων τιμών κατά 15% για την απόσταξη οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσμα της οποίας είναι η αδυναμία απόσταξης οίνων που προήλθαν από σταφυλική παραγωγή που πληρώθηκε από τους συνεταιρισμούς σε τιμές αξιοπρεπείς για τους αμπελουργούς.

Στο περιεχόμενο της υπογραφείσας ΚΥΑ προβλέπεται ότι η υποβολή αιτημάτων για πρόσθετη απόσταξη οίνων αρχίζει από 24.9.2021 και λήγει στις  27/9/2021, ενώ κατ΄ ανώτερο, κάθε οινοποιείο δύναται να αποστάξει επιπλέον του αρχικού αιτήματος, 8000 hlΤο αίτημα υποβάλλεται στην ίδια ψηφιακή πλατφόρμα που υπεβλήθη  το αρχικό αίτημα του κάθε οινοπαραγωγού.

Οι  επιπλέον αιτούμενες ποσότητες για απόσταξη, θα πρέπει να δεσμευθούν στο χώρο αποθήκευσης του οινοποιείου έως τις 5 Οκτωβρίου 2021. Μέχρι 5 Οκτωβρίου 2021 επίσης κάθε οινοποιός του οποίου η νέα αίτηση έχει εγκριθεί, θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα πληρωμής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του υπουργείου (απόσταξη οίνου).

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.