Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Πυρόπληκτοι παραγωγοί: Το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων

Θα αποζημιωθούν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Οι αποζημιώσεις για την ανανέωση και την αγορά νέων ζώων ή μελισσοσμηνών θα καταβληθούν μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ το Νοέμβριο αναμένεται να καταβληθεί προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο. Ιδιαίτερα για τις ελαιοκαλλιέργειες ο ΕΛΓΑ προτίθεται να προχωρήσει και στην αποζημίωση για την εκφύτευση και φύτευση νέων δενδρυλλίων για τα οποία οι παραγωγοί θα στηριχθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους για τα προσεχή 4 χρόνια.

Στις παραπάνω διαβεβαιώσεις προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά την διάρκεια συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν για τους πυρόπληκτους σε Σπάρτη και Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλος, αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ξεκαθάρισε ότι μέσα στον πρώτο μήνα -μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα- καταβάλλεται ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρώνεται το συνολικό ποσοστό για την κάλυψη μέχρι και του 70%της βεβαιωθείσας ζημιάς, στην οποία πλέον συγκαταλέγονται -εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές- και τα δέντρα.

Σημείωσε δε, ότι αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αρκεί -όπως διευκρίνισε- να είναι ενήμεροι στον ΕΛΓΑ και να είναι δηλωμένοι στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Η αποζημίωση αυτή, ωστόσο, θα καλύπτει το 35% της ζημιάς καθώς, όπως είπε ο Χρ. Τριαντόπουλος, ο βιοπορισμός των εν λόγω δεν εξαρτάται από την εν λόγω απασχόληση.