Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Φέτα: η πιο διάσημη Ελληνίδα ΠΟΠ star

Αλμυρή και ελαφρώς όξινη, η φέτα (ΠΟΠ) είναι ένα τυρί με πλούσια γεύση αλλά και ιστορία. Ένα προϊόν πραγματικά συνδεδεμένο με το περιβάλλον του.

Η συνταγή και η μέθοδος παραγωγής του αντανακλούν το μοναδικό ανάγλυφο της Ελλάδας και βασίζονται στη σώρευση τεχνογνωσίας για περισσότερες από δύο χιλιετίες.

Ιστορία και προέλευση

Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα των οποίων η ιστορία να ξεκινά πριν από 2.000 χρόνια. Κάθε φορά που αγοράζετε φέτα, τρώτε ένα τυρί που απολάμβαναν ο Όμηρος και ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως κι εσείς, σήμερα, σε μια σπιτική σαλάτα.

Η ονομασία «φέτα», αν και δόθηκε τον 17ο αιώνα και αφορά τον τεμαχισμό του τυριού, συναντάται σε πολύ πιο παλιά βιβλιογραφία.

Μια πρωτόγονη μορφή φέτας αναφέρεται ακόμη και στην Οδύσσεια, όπου ο ήρωας Οδυσσέας, δραπετεύοντας από τη σπηλιά του Πολύφημου, παίρνει μαζί του το τυρί που έφτιαχναν οι Κύκλωπες.

Σήμερα, η φέτα είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη και αντιπροσωπεύει το 10% περίπου των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, αποδεικνύοντας την εξαιρετική διεθνή φήμη της.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής της συνδέονται άμεσα με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της χώρας. Λόγω των δυσπρόσιτων ορεινών όγκων και του θερμού και ξηρού κλίματος, δεν απομένει μεγάλη έκταση κατάλληλη για εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών. Έτσι, οι Έλληνες στράφηκαν στην εκτροφή ανθεκτικών αιγοπροβάτων τα οποία μπορούν να εκτραφούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Αν και ήταν μια σκληρή δουλειά για τους παλαιότερους, προσφέρει στους σύγχρονους καταναλωτές μια καθημερινή απόλαυση. Αυτό οφείλεται στο ότι το τυρί φέτα αποκτά την ιδιαίτερη γεύση του μόνο όταν τα αιγοπρόβατα βόσκουν στη μοναδική χλωρίδα της Ελλάδας.

Στη χώρα φυτρώνουν πάνω από 6.000 διαφορετικά είδη φυτών, το 15% των οποίων εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα - ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό, τι σε χώρες με μεγαλύτερη έκταση. Αυτή η βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το τυρί φέτα μπορεί να παρασκευαστεί μόνο στην Ελλάδα.

Διαδικασία παραγωγής

Η φέτα παρασκευάζεται μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων. Έτσι αποκτά το γνωστό λευκό χρώμα της καθώς και την ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και πρέπει να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 6% σε λιπαρές ουσίες.

Η φέτα μπορεί να παρασκευαστεί τόσο από παστεριωμένο όσο και από μη παστεριωμένο γάλα, ουδέποτε όμως προστίθενται χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, πρωτεΐνες γάλακτος, καζεϊνικά άλατα, συμπυκνωμένο γάλα ή γάλα σε σκόνη.

Μετά την παράδοσή του στο γαλακτοκομείο, το γάλα υποβάλλεται σε πήξη και στη συνέχεια τοποθετείται σε μήτρες για στράγγιση. Παραδοσιακά οι μήτρες αυτές έχουν πολλές μικρές τρύπες και κατά τη διαδικασία στράγγισης δεν ασκείται καμία πίεση. Μόλις το τυρί αφαιρεθεί από τις μήτρες, κόβεται σε φέτες και η επιφάνειά του καλύπτεται με χοντρό αλάτι. Σ’ αυτό το στάδιο, αναπτύσσονται μικροοργανισμοί στην επιφάνεια του τυροπήγματος, που συμβάλλουν στη γεύση της φέτας.

Η ωρίμανση του τυριού πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Στο αρχικό στάδιο, προστίθεται άλμη και οι περιέκτες τοποθετούνται σε θαλάμους υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, όπου παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Ο αέρας στον θάλαμο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 18 °C και η σχετική υγρασία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 85%. Αυτό το στάδιο ωρίμανσης μπορεί να διαρκέσει έως 15 ημέρες.

Το δεύτερο στάδιο ωρίμανσης απαιτεί συνθήκες ψύξης σε σταθερή θερμοκρασία 2-4 °C. Ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης του τυριού ανέρχεται σε τουλάχιστον δύο μήνες. Μόνο τότε το τυρί αποκτά την πλούσια γεύση και το άρωμα που χαρακτηρίζουν τη φέτα.


Η φέτα Αμφιλοχίας Γη


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και σε σε ποσοστό γίδινου γάλακτος 30% μέγιστο. Απαγορεύεται η ύπαρξη άλλου είδους γάλακτος, όπως επίσης ή ύπαρξη αντιβιοτικών, και η χρήση γάλακτος συμπυκνωμένου ή σε σκόνη, πρωτεϊνών γάλακτος, χρωστικών και συντηρητικών ουσιών. Είναι μαλακό τυρί άλμης, λευκό χωρίς επιδερμίδα τυρί, με χαρακτηριστική υφάλμυρη και υπόξινη γεύση, συμπαγή δομή και μάζα με ακανόνιστες οπές. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

ΧΡΗΣΗ: Ως έχει ή μετά από μαγείρεμα. Κατάλληλες όλες οι ομάδες καταναλωτών, εκτός από αυτές που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στο τυρί. Η φέτα είναι το πιο χαρακτηριστικό και αγαπημένο τυρί που κυριαρχεί στην ελληνική διατροφή και δε λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι, ενώ έχει κερδίσει την αναγνώριση και από τις περισσότερες διεθνείς κουζίνες. Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς είτε παραδοσιακά, είτε μοντέρνα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που να μη συνοδεύονται από φέτα. Εκτός από συνοδευτικό, συμμετέχει ως συστατικό στην παρασκευή ενός μεγάλου αριθμού πιάτων μπαίνοντας σε φαγητά κατσαρόλας, ψητά, στο τηγάνι, σε σαλάτες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού με την ίδια ευκολία, δίνοντας αξία σε κάθε πιάτο.

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Αμφιλοχίας Γη διατίθενται αποκλειστικά στο δίκτυο  της ΑΒ Βασιλόπουλος και οι καταναλωτές μπορούν να τα βρουν στα ψυγεία και στους πάγκους κοπής των καταστημάτων της αλυσίδας σε όλη την Ελλάδα.

Η Αμφιλοχίας Γη είναι μία υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ιδρύθηκε το 2008 και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2016, προερχόμενη από τα σπλάχνα του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου» ο οποίος πλησιάζει τα 100 χρόνια ιστορίας.

Η Αμφιλοχίας Γη, στηριζόμενη στις δυνατές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, στην ανάγκη για προσφορά τυροκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, στην καθιέρωση των πλέον υψηλών προτύπων παραγωγής, στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και της παράδοσης, αλλά και στις ανάγκες και τις προτεραιότητες του καταναλωτή, προσδοκά να δημιουργήσει ένα σήμα κατατεθέν, απόλυτα αναγνωρίσιμο από τον Έλληνα καταναλωτή, το οποίο θα πιστοποιεί τη μοναδικότητα, την αυθεντικότητα, τη γνησιότητα και την υπεροχή των γεύσεων Αμφιλοχίας Γη.

Ο σεβασμός προς τον καταναλωτή είναι για την Αμφιλοχίας Γη άρρηκτα συνδεδεμένος με τον σεβασμό προς την ελληνική παράδοση. Η σχέση της Αμφιλοχίας Γη προς τον Έλληνα κτηνοτρόφο αποτελεί εγγύηση ποιότητας και γεύσης. Στόχος της Αμφιλοχίας Γη είναι τα προϊόντα της, να έχουν ιδιαίτερη θέση στο ελληνικό τραπέζι, περνώντας από γενιά σε γενιά.