Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

ΣΕΚ: Πρόστιμο - χάδι από το ΥπΑΑΤ στην εταιρεία «Όμηρος»

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στους κτηνοτρόφους που αυτοί τελικά πληρώνουν το βαρύ τίμημα, τονίζει ο ΣΕΚ σε σχέση με το πρόστιμο που επιβλήθηκε για τη νοθεία στη ΦΕΤΑ.

«Πρόστιμο - χάδι» χαρακτηρίζει την ποινή που επιβλήθηκε από το ΥπΑΑΤ στην εταιρία ΟΜΗΡΟΣ για τη νοθεία στη Φέτα ΠΟΠ, ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ελλάδας (ΣΕΚ), τονίζοντας ότι το γεγονός προκάλεσε «μεγάλη απογοήτευση στους κτηνοτρόφους παραγωγούς που αυτοί τελικά πληρώνουν το βαρύ τίμημα, «τη νύφη», με μείωση τιμών αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος αλλά και κρέατος, όταν κάποιοι με τέτοιους τρόπους πλουτίζουν εις βάρος τους και σε βάρος της χώρας».

«Πολλά χρόνια καταγγέλλουμε τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία που γίνονται σε ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, διεθνούς φήμης, όπως η Φέτα. Δυστυχώς έως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις, είτε διαβεβαίωναν ότι θα πάρουν μέτρα ή και παίρνουν κάποια χωρίς όμως να ακουμπάνε σοβαρά τους παραβάτες», σημειώνει ο ΣΕΚ, επισημαίνοντας ότι στα συρτάρια του ΥπΑΑΤ στοιβάζονται παραβάσεις που έχουν διαπιστώσει φορείς όπως ο ΕΛΓΟ, χωρίς να έχουν κινηθεί διαδικασίες ελέγχου και τιμωρίας όσων ελέγχονται.

Ο ΣΕΚ καταγγέλλει ότι με δικονομικά τερτίπια απαλλάσσονται στην ουσία και όσοι πιάνονται στα πράσα όπως π.χ. το τελευταίο κρούσμα με την εταιρία ΟΜΗΡΟΣ, που επικαλέστηκε βιομηχανικό λάθος, δίνοντας λάθος μήνυμα σε τυχόν νέους επίδοξους «λαθομεταποιητές» Φέτας ΠΟΠ.

Ταυτόχρονα δίνονται επιχειρήματα σε χώρες που χρόνια προσπαθούν να αμφισβητήσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2005, που επιβουλεύονται και διεκδικούν την κατάργηση της Φέτας ΠΟΠ από την Ελλάδα της μοναδικής χώρας που δικαιούται να παράγει Φέτα ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Εκφράζοντας το αίσθημα αγανάκτησης που διακατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας που υφίστανται τις επιπτώσεις ο ΣΕΚ, καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της.

Ζητά παραδειγματικές αυστηρές κυρώσεις σε όσους πιάστηκαν αυτήν την περίοδο αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και οι υποθέσεις λιμνάζουν.

Υποστηρίζει δε, την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, όπως προβλέπει και ο νόμος 4691/2020 επί Υπουργίας Βορίδη, στη συγκεκριμένη εταιρία και σε όλους όσους παραβιάζουν τις προϋποθέσεις παραγωγής της Φέτας ΠΟΠ, ζητώντας πλέον την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ζήτημα είναι πολιτικό».