Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Μειώθηκαν οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ

Την ίδια στιγμή που η βιολογική αγορά της ΕΕ αυξήθηκε συνολικά, οι εισαγωγές βιολογικών γεωργικών προϊόντων διατροφής μειώθηκαν ελαφρά μεταξύ 2019 και 2020.

Όμως, σε ότι αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, οι εισαγωγές βιολογικών τροπικών φρούτων και ρυζιού αυξήθηκαν. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των εισαγωγών άλλων σιτηρών, προϊόντων ελαίου και ζάχαρης. Αυτά είναι από τα κύρια ευρήματα των ευρωπαϊκών εισαγωγών βιολογικών γεωργικών προϊόντων διατροφής, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε 2,79 εκατομμύρια τόνους βιολογικών γεωργικών προϊόντων διατροφής σημειώνοντας μείωση 1,9% σε σύγκριση με τους 2,85 εκατομμύρια τόνους που εισήχθησαν το 2019. Εμπορεύματα (που περιλαμβάνουν δημητριακά, φυτικά έλαια και ελαιούχους σπόρους, σάκχαρα, γάλα σε σκόνη και βούτυρο, καφές και κακάο) αντιπροσώπευαν το 48% των εισαγωγών του 2020 σε όγκο και το 29% σε αξία.

Σε ότι αφορά άλλα πρωτογενή προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων προϊόντων κρέατος, φρούτων, λαχανικών, γιαουρτιού γάλακτος και μελιού), αντιπροσώπευαν το 42% των εισαγωγών σε όγκο και το 53% σε αξία.

Ο μεγαλύτερος όγκος βιολογικών προϊόντων εισέρχεται ακόμη στην ΕΕ μέσω των Κάτω Χωρών, με 31% των εισαγωγών. Ακολουθούν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, με αντίστοιχα το 18%, το 11% και το 10% των βιολογικών προϊόντων, που εισάγονται από αυτές τις χώρες στην ΕΕ.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι όσον αφορά τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ είναι ο Ισημερινός (12%), η Δομινικανή Δημοκρατία (9%), η Κίνα (8%) και η Ουκρανία (8%). Οι δέκα μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 64% των βιολογικών εισαγωγών το 2020.

Παράλληλα, όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, μακράν η μεγαλύτερη κατηγορία είναι τροπικά φρούτα, ξηροί καρποί και μπαχαρικά που αντιπροσωπεύουν το 30% του όγκου ή 0,84 εκατομμύρια τόνοι, ακολουθούμενο από προϊόντα ελαίου (8% ή 0,23 εκατομμύρια τόνους), ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμο (7% ή 0,19 εκατομμύρια τόνους) και λαχανικά (5% ή 0,15 εκατομμύρια τόνους).