Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Παρέμβαση για τους "κομμένους" της συνδεδεμένης ενίσχυσης

Να πληρωθούν για το 2020, την συνδεδεμένη ενίσχυση με το σύστημα πληρωμής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ζητούν με επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ, ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ, επισημαίνοντας ότι "πέραν της αδικίας, που χωρίς δική τους ευθύνη θα υποστούν, τα χρήματα αυτά τα έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για την επιβίωσή τους".

 

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΚ και της ΠΕΚ έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπροβάτων, πολλοί συνάδελφοι κτηνοτρόφοι, έμειναν εκτός πληρωμής. Αυτό έγινε, όπως πληροφορηθήκαμε, γιατί εφαρμόστηκε νέο σύστημα πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων.
Επισημαίνεται ότι πέρυσι όποιοι κτηνοτρόφοι δεν έπιαναν το όριο των 100 κιλών γάλακτος ανά θηλυκό ζώο που είχαν αιτηθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ για την συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπροβάτων, πληρώνονταν με βάση όσα ζώα είχαν πιάσει αυτό το όριο στο συγκεκριμένο έτος.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους αιγοπροβατοτρόφους που είχαν πιθανά απόκλιση της δήλωσης ΟΣΔΕ και της παραγωγής γάλακτος, να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, με καταληκτικό χρόνο έως 31/1/2021.

Η ανακοίνωση αυτή, ωστόσο δεν στάλθηκε στα ΚΥΔ των οποίων επί πλέον έληξε η πιστοποίησή τους στις 31/12/2020, πέραν του προβλήματος που υπήρξε με το Lockdown, λόγω COVIT-19 και πολλά ήταν κλειστά.

Έτσι χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι δεν πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πολλοί εξ αυτών, είχαν μείωση της παραγωγής τους, αφού το 2020 επανήλθε ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα, σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Υπήρξαν επί πλέον απώλειες ζώων, όπως και σοβαρή μείωση αποδόσεων γάλακτος, διότι λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, είχαμε υποσιτισμό των ζώων.

Οι συνάδελφοι αιγοπροβατοτρόφοι, που δεν πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουν ευθύνη και είναι άδικο να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση τουλάχιστον για τον αριθμό των ζώων που έπιασαν το όριο των 100 κιλών γάλακτος το έτος 2020, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ζητάμε: Να πληρωθούν για το 2020, την συνδεδεμένη ενίσχυση με το σύστημα πληρωμής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί πέραν της αδικίας, που χωρίς δική τους ευθύνη θα υποστούν, τα χρήματα αυτά τα έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για την επιβίωσή τους.