Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Μείωση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ

Μείωση του εμπορίου αγροτικών ειδών διατροφής καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Μείωση κατά 11% παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2021 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής, φθάνοντας σε συνολική αξία 13,5 δις. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές έφτασαν στα 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, 16% μειωμένες από τον Ιανουάριο του 2020. Η μείωση αυτή έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο συνεχούς αύξησης των εξαγωγών, γεγονός που οδήγησε σε πλεόνασμα εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής για τον Ιανουάριο του 2021 στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 3,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτά είναι από τα κύρια ευρήματα που σκιαγραφούνται στη μηνιαία εμπορική έκθεση για τον Ιανουάριο του 2021, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εξαγωγές της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν σε αξία κατά 792 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Οι μειώσεις σημειώθηκαν επίσης στις εξαγωγικές τιμές στις ΗΠΑ (μείωση 254 εκατομμυρίων ευρώ), τη Ρωσία (πτώση 110 εκατομμυρίων ευρώ), την Ιαπωνία (μείωση 66 εκατ. ευρώ) και τη Σαουδική Αραβία (κατά 62 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, η αξία των εξαγωγών προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 146 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για χοιρινό κρέας και χονδροειδείς κόκκους, καθώς και ελαιοκράμβη και ηλιέλαιο. Αυξήθηκαν επίσης οι εξαγωγικές αξίες σε σχέση με τη Χιλή (κατά 29 εκατομμύρια ευρώ), το Πακιστάν (24 εκατομμύρια ευρώ) και τη Νορβηγία (αύξηση 24 εκατομμυρίων ευρώ).

Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 874 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Περαιτέρω πτώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των εισαγωγών από την Αργεντινή (κατά 126 εκατομμύρια ευρώ), τις Ηνωμένες Πολιτείες (κάτω από 88 εκατομμύρια ευρώ) και την Ινδονησία (κάτω 83 εκατομμύρια ευρώ). Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν για τις εισαγωγές από τη Μαλαισία (κατά 25 εκατομμύρια ευρώ), την Ινδία (21 εκατομμύρια ευρώ), τη Βραζιλία (14 εκατομμύρια ευρώ) και τη Νιγηρία (13 εκατομμύρια ευρώ).

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, η αξία των εξαγωγών ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημειώθηκαν επίσης αυξήσεις για τα ελαιοκράμβη και τα ηλιέλαια (αύξηση 15 εκατομμυρίων ευρώ), τα εσπεριδοειδή (αύξηση 11 εκατομμυρίων ευρώ), τα κέικ λαδιού (αύξηση 8 εκατομμύρια ευρώ) και πάστα κακάου και σκόνη (έως 7 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Ιανουάριος 2021 σημείωσε πτώση για τις εξαγωγές κατηγοριών προϊόντων, όπως κρασί (μείωση 188 εκατ. ευρώ), παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων (κάτω 89 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά τις τιμές εισαγωγής, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν για τα τροπικά φρούτα (πτώση 270 εκατομμυρίων ευρώ), το φοινικέλαιο (μείωση 129 εκατομμυρίων ευρώ), τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ (πτώση 102 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις αναφέρθηκαν για τα φασόλια σόγιας (αύξηση 139 εκατομμυρίων ευρώ), το κραμβέλαιο και τα ηλιέλαια (αύξηση 36 εκατομμυρίων ευρώ).