Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Απάτη εκατομμυρίων ευρώ με νοθευμένο σαφράν

Αποκαλύφθηκε σχέδιο παράνομης εμπορίας εκατομμυρίων ευρώ κακής ποιότητας σαφράν.

Στα ίχνη ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, που ξεπλένει εκατομμύρια ευρώ παράνομων κερδών που προέρχονται από τη διακίνηση κακής ποιότητας σαφράν, βρέθηκαν οι ισπανικές αρχές με τη συνδρομή της Europol.

Συγκεκριμένα, η ισπανική εταιρεία, που οργάνωσε την απάτη, ανάμιξε το πραγματικό σαφράν με βότανα και χημικά για να αυξήσει τις ποσότητές του πριν το εξάγει. Ήδη έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 500 αποστολές αυτού του νοθευμένου σαφράν, αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Το εγκληματικό δίκτυο ξεπλένει τα εγκληματικά του έσοδα μέσω πολλαπλών τραπεζικών εμβασμάτων που προέρχονται από μια ισπανική εταιρεία σε διάφορες εταιρείες σε ολόκληρη την ΕΕ που προσποιούνται ότι αγόρασαν αυτό το σαφράν.

Αυτές οι εταιρείες δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση εισαγωγών-εξαγωγών, γεγονός που προκάλεσε υποψίες. Η έρευνα για τις συναλλαγές αποκάλυψε ένα σύνθετο σύστημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που βασίζεται στο εμπόριο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το εγκληματικό δίκτυο χρησιμοποίησε επίσης μεταφορείς για τη μεταφορά μεγάλου ποσού μετρητών που προέρχονταν από την εγκληματική επιχείρηση. Οι μεταφορείς αυτοί ελέγχονταν από χρηματιστές, που λειτουργούσαν στην ΕΕ και με συνδέσεις σε χώρες εκτός ΕΕ.

Κατά την ημέρα δράσης των ισπανικών αρχών και της Europol οδήγησε σε 17 συλλήψεις καθώς και κατασχέσεις που περιλαμβάνουν: 7 πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια, χρυσό και κοσμήματα, 400 κιλά σαφράν, μηχανήματα παραποίησης σαφράν και 14.500 ευρώ σε μετρητά.