Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Αίτημα της ΕΘΕΑΣ για παράταση θητείας των ΔΣ και διενέργειας ΓΣ

Επιστολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) προς το ΥπΑΑΤ.

Την παράταση της θητείας των υφιστάμενων Διοικήσεων των Αγροτικών Συνεταιρισμών καθώς και τη διενέργεια των Γενικών Συνελεύσεων έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως Θεσμικός Φορέας εκπροσώπησης των Συνεταιρισμών, σας ενημερώνουμε, ότι δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, για παράταση της θητείας των υφιστάμενων Διοικήσεων, καθώς και της διενέργειας των Γενικών Συνελεύσεων, έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Η αναγκαιότητα της ανωτέρω παράτασης υφίσταται και για έναν πρόσθετο λόγο, αυτόν της τροποποίησης και προσαρμογής των καταστατικών στον ν.4673/2020, περί Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Επισημαίνουμε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, καθιέρωνε ένα εκλογικό σύστημα παρεμφερές με το εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συγκροτηθούν πλειοψηφίες για την εύρυθμη άσκηση του διαχειριστικού έργου.

Με το ν. 4673/2020 η ανωτέρω διάταξη, έχει αλλάξει προς όφελος των Συνεταιρισμών, για την εφαρμογή της όμως απαιτείται η τροποποίηση των καταστατικών.

Μέχρι σήμερα κατόρθωσαν λόγω περιοριστικών μέτρων Covid-19, μόνο 70 Συνεταιρισμοί από το σύνολο των 929 ενήμερων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών, να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους.

Παρακαλούμε, για την λήψη σχετικών μέτρων».