Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

«Μας πνίγουν τ' αποθέματα»

Ζοφερή η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται 160.000 Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές και οι 27 οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

«Μας πνίγουν τ' αποθέματα». «Ασφυκτιούμε οικονομικά». «Θα μείνουν φέτος ακαλλιέργητα τ' αμπέλια και τρύγος δεν θα γίνει».

Αυτά είναι τα λόγια των ανθρώπων της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας του αμπελοοινικού τομέα, που αποτυπώνουν με τα πιο μελανά χρώματα, την ζοφερή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται 160.000 Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές και οι 27 οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις, που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη, που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ με την συμμετοχή και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Οικονόμου.

«Χωρίς υπερβολές και κινδυνολογίες, η κατάσταση που βιώνει ο αμπελουργικός κόσμος της χώρας και τα οινοποιεία είναι η χειρότερη όλων των μεταπολεμικών χρόνων συμπεριλαμβανομένων και των ετών της αναμπέλωσης του '60-'65, που έγιναν λόγω της φυλλοξήρας», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστος Μάρκου, ανοίγοντας τις εργασίες της κρίσιμης διάσκεψης των 27 προέδρων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων μελών της ΚΕΟΣΟΕ.

Οι συμμετέχοντες πρόεδροι και τα στελέχη των οινοποιητικών συνεταιρισμών, μετέφεραν την αλγεινή εικόνα που επικρατεί στις περιοχές τους και εν κατακλείδι δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, πριν την έλευση της νέας παραγωγής.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει σημαντικά όσον αφορά τη λήψη μέτρων συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης ότι η κλειστή αγορά, ο αυξημένος κατά 82% όγκος των αποθεμάτων στον οποίο προστέθηκε η παραγωγή του Φθινοπώρου του 2020 και η μείωση των εξαγωγών έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην λειτουργία των οινοποιείων με αποτέλεσμα:

  • την αδυναμία πληρωμής των αμπελοκαλλιεργητών
  • την σημαντική έλλειψη ρευστότητας
  • τη δημιουργία ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς που δεν μείωσαν τις τιμές σταφυλιών το 2020 προκειμένου να στηρίξουν τους αμπελουργούς
  • τη στρέβλωση της αγοράς, που δημιουργείται από αδικαιολόγητες χαμηλές τιμές οίνων
  • την αδυναμία ανταπόκρισης των ασφυκτικών απαιτήσεων που θέτουν οι «διάδοχοι» της ΑΤΕ, PQA και INTRUM.

Οι εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών και των αμπελουργών, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οινοποιητικής επιχείρησης προτείνουν πέντε αναγκαία μέτρα, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά:

  • Απόσταξη οινικών αποθεμάτων σε τιμές που θα σχετίζονται με την τιμή αγοράς της σταφυλικής παραγωγής
  • Διενέργεια πράσινου τρύγου με όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, σε αντιπροσωπευτικές τιμές και με διαδικασίες διαφανείς, γρήγορες και αποτελεσματικές
  • Ειδική ενίσχυση αμπελοκαλλιεργητών από ΠΑΑ (μέτρο 21) ή από κρατικό προϋπολογισμό
  • Αποθεματοποίηση πλεοναζόντων ποσοτήτων οίνου
  • Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των οινοποιείων στα πρότυπα του 2009 για να πληρωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές και να παραληφθεί η επερχόμενη συγκομιδή

«Έστω και τώρα την ύστατη στιγμή, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμένων αμπελουργών και των συνεταιριστικών οινοποιείων της χώρας, καλούν την κυβέρνηση, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην οδηγηθεί ακόμα ένας παραγωγικός κλάδος στην καταστροφή», αυτή είναι η έκκληση των συμμετεχόντων που εκφράζει τη διάσταση των προβλημάτων και την αναγκαιότητα των λύσεων που απαιτείται να δοθούν άμεσα και επιτακτικά.