Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

Nutri-Score: επιπτώσεις στο ελαιόλαδο

Ανησυχία για τις επιπτώσεις, που θα επιφέρει στο ελαιόλαδο, αλλά και σε όλα τα εξαγώγιμα προϊόντα, η λειτουργία του συστήματος παροχής πληροφοριών για τα τρόφιμα Nutri-Score.

Τα «κακώς κείμενα» και τις στρεβλώσεις σε ότι αφορά στη διατροφική αξία ορισμένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και μάλιστα το έξτρα παρθένο που κατατάσσεται στα λιπαρά, εκφράζει με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  το Επιμελητήριο Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο Λακωνίας με την επιστολή, καταθέτει την ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στο εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, αλλά και σε όλα τα εξαγώγιμα προϊόντα μας, η λειτουργία του συστήματος παροχής πληροφοριών για τα τρόφιμα Nutri-Score, που εφαρμόζουν κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δεδομένο το γεγονός ότι δρομολογείται η υιοθέτηση εναρμονισμένου συστήματος διατροφικής αξίας τροφίμων σε ενωσιακό επίπεδο.

Ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα Nutri-Score παρουσιάζει στρεβλώσεις όσον αφορά στη διατροφική αξία ορισμένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και μάλιστα το έξτρα παρθένο που κατατάσσεται στα λιπαρά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη:

α) η αναγκαιότητα των λιπαρών σε μια ισορροπημένη διατροφή,

β) ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λιπαρά της μεσογειακής διατροφής και

γ) χωρίς φυσικά να τονίζονται οι υπόλοιπες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του.

Την ίδια στιγμή το σύστημα αποδίδει θρεπτικά χαρακτηριστικά σε προϊόντα που πρέπει να έχουν χαμηλότερη θέση στη διατροφή μας, όπως είναι τα κατεψυγμένα προπαρασκευασμένα γεύματα ή ακόμη και να μην αποτελούν μέρος αυτής, όπως τα διάφορα αναψυκτικά.

Η χρήση ψευδών και παραπλανητικών διατροφικών ισχυρισμών ή και η απόκρυψη διατροφικών ιδιοτήτων οδηγεί στην παραπληροφόρηση του καταναλωτή και στη δημιουργία κινδύνων για τους ευρωπαίους παραγωγούς που θα δουν τα προϊόντα τους να απαξιώνονται - ιδιαίτερα για τους παραγωγούς προϊόντων μικρής κλίμακας και τους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων.

«Η λειτουργία ενός συστήματος επισήμανσης τροφίμων που θα παρέχει πραγματικά χρήσιμη πληροφορία βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, με σεβασμό στο προϊόν και τον καταναλωτή, είναι απαραίτητο για την προστασία όλων, παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών και ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας με πληθώρα εξαγώγιμων προϊόντων ευεργετικών για την ανθρώπινη υγεία. Η αποδεδειγμένη ποιότητα της μεσογειακής διατροφής και η προσπάθεια χρόνων για την προώθησή της δύναται να πληγούν από τη λανθασμένη λειτουργία ενός συστήματος όπως το Nutri-Score», καταλήγει το Επιμελητήριο Λακωνίας στην επιστολή του.