Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Το ΥΠΑΑΤ θα επανακαταθέσει το πρόγραμμα για την προστασία της παραγωγής από την αρκούδα

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των  ζημιών  που προκαλούν μεγάλα θηλαστικά όπως η αρκούδα και για το λόγο αυτό θα επιδιώξει την εκ νέου ένταξη του προγράμματος για την προστασία της στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του «Μέρα 25» κ. Κρίτωνα Αρσένη.

Ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι η αρχική πρόταση είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Νοέμβριο 2020 και απεντάχθηκε με την τελευταία (8η) τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχθές, Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.

Στη συνέχεια το βάρος  δόθηκε στη στήριξη των παραγωγών και στις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του κορωνοϊού.

Και πρόσθεσε:

«Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε ως Κυβέρνηση την ανάγκη προστασίας της αρκούδας, ούτε επιδιώκουμε την σύγκρουση μεταξύ παραγωγών και ζώων.

Για το σκοπό αυτό θα επιδιώξουμε την εκ νέου ένταξη του προγράμματος στην νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027. Στόχος και δικός σας και δικός μας είναι το πρόγραμμα να λειτουργήσει πραγματικά ώστε να συνδράμει στην προστασία των άγριων ζώων».

Ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει  ζημιές που προξενούνται στις καλλιέργειες ή στο ζωικό κεφάλαιο συμπεριλαμβανομένου και του μελισσοκομικού από επιδρομές αρκούδας και κάθε χρόνο αποζημιώνει τους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους για ζημιές που προξενούνται στις γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις από τις αρκούδες.