Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Εικονικό πάρκο ευαισθητοποίησης για τη μείωση των επικονιαστών

Πρόκειται για το Pollinator Park, ένα διαδραστικό ψηφιακό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανησυχητική μείωση των επικονιαστών και την παγκόσμια δράση για την αντιμετώπισή του.

Έχοντας εκληφθεί ως μέρος της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές, το πάρκο επικονιαστών θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει γενικότερα την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, μέλη του παγκόσμιου συνασπισμού της ΕΕ «Ενωμένη για τη βιοποικιλότητα» καλούνται να χρησιμοποιήσουν το Pollinator Park ως μέρος των δικών τους εκστρατειών για την απώλεια της βιοποικιλότητας πριν από τη δέκατη πέμπτη συνεδρίαση της διάσκεψης των μερών της σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα (CoP 15) αργότερα φέτος.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevi?ius είπε: «Η ανησυχητική μείωση των εντόμων που επικονιάζουν τις καλλιέργειες και τα άγρια φυτά, θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και απειλεί την επιβίωσή μας. Η ΕΕ εργάζεται ήδη σκληρά για να αντιστρέψει την απώλεια επικονιαστών με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά χρειαζόμαστε μια ευρεία προσπάθεια σε ολόκληρη την κοινωνία, με συνεισφορές επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, επιχειρήσεων και πολιτών. Το Pollinator Park στοχεύει να φέρει στην επιφάνεια τους κινδύνους, καλώντας όλους μας να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία των επικονιαστών, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις μελλοντικές γενιές».

Σχεδιασμένο σε συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης «archibiotect» Vincent Callebaut, το Pollinator Park προσφέρει μια γεύση του ζοφερού μέλλοντος που περιμένει αν δεν αλλάξουμε ριζικά τη σχέση μας στη φύση. Διατίθεται στο κοινό ως διαδικτυακή έκδοση και με την χρήση της εικονικής πραγματικότητας, καλεί τους επισκέπτες να μάθουν για τους επικονιαστές, να ψωνίσουν για παντοπωλεία σε έναν κόσμο που στερείται επικονίασης και να μάθουν πώς μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτού του πιθανού μέλλοντος.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δύναμη της ταχύτερα αναπτυσσόμενης πλατφόρμας μέσων στον κόσμο - των δύο δισεκατομμυρίων παικτών βίντεο στον κόσμο - και ως εκ τούτου στοχεύει ειδικότερα τις νεότερες γενιές. Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος την πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων για την αναστροφή της μείωσης αυτών των πολύτιμων εντόμων.