Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

«Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα»

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα υπό το φως της πανδημίας, αλλά κυρίως, προτάσεις για την ανάκαμψή του, πραγματοποίησε χθες το Κίνημα Αλλαγής, με βασικό ομιλητή την πρόεδρό του κα. Φώφη Γεννηματά.

Την εκδήλωση με τίτλο “Η ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα”, συντόνιζε ο  Γραμματέας Τομέα Αγρ. Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Τζελέπης, ενώ μίλησαν επίσης οι Γιώργος Καρμεντζάς, Καθηγητής Παν. Αιγαίου, Μόσχος Κορασίδης Πρώην Γ.Γ. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Χάρης Λιούρης, Αγροκτηνοτρόφος Πρόεδρος Α.Σ. Ιωαννίνων, Απόστολος Πάνας, Βουλευτής, υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Πετρόπουλος, Πρόεδρος Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Κώστας Τσιμπούκας,  καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την κα Γεννηματά, οι νέοι κρίσιμοι και εξωγενείς προς την παραγωγή παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι η  κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική κρίση και ταυτόχρονα η μεγάλη αύξηση της ζήτησης τροφίμων κατά 70% το 2050, καθώς και η εφαρμογή του GreenDeal της Ε.Ε. για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να μηδενισθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Χρειάζεται λοιπόν να προετοιμάσουμε το μέλλον, να εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική βιώσιμης, ανταγωνιστικής και φιλικής με το περιβάλλον αγροτική παραγωγή. Από το "αγρόκτημα στο πιάτο" ή "fromthefarmtothefork" για να κερδίσουμε και πάλι το στοίχημα των επόμενων ετών. Οι αγρότες δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, να είναι οι ξεχασμένοι φτωχοί συγγενείς», σημείωσε η κα Γεννηματά, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα οι αγρότες νοιώθουν ανασφάλεια, βλέπουν στην αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για 4,5 χρόνια να προστίθεται η επιδεικτική πλέον αδιαφορία της Κυβέρνησης της ΝΔ για 1,5 χρόνο».

Σύμφωνα με την ίδια, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά όπως το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, τα αδιάθετα προϊόντα λόγω της κρίσης, οι χαμηλές τιμές, η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία ελέγχου της αγοράς απέναντι στις εναρμονισμένες πρακτικές, η στοχοποίηση της κτηνοτροφίας και η έξαρση των ελληνοποιήσεων.

Ακόμη, η  μη προσαρμογή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή και η καθυστέρηση αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Σε ότι αφορά στην νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 και στην Κλιματική Αλλαγή, η κα. Γεννηματά είπε ότι δεν αρκεί για την αλλαγή και την προσαρμογή του αγροδιατροφικού τομέα πλέον, η συνέχιση στα ίδια περίπου επίπεδα της κοινοτικής χρηματοδότησης ύψους περίπου 19,6 δις ευρώ, τονίζοντας ότι απαιτείται πλέον ένα σύγχρονο εφαρμόσιμο ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ που θα λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

1) Σε κάθε Περιφέρεια χωροθετούνται και επιδοτούνται οι υποδομές ενός τουλάχιστον ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ και δημιουργείται ο αντίστοιχος φορέας εξαγωγών.

Συμμετέχουν συνεταιρισμοί και μικτές επιχειρήσεις που οργανώνονται ως δίκτυο, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη χρηματοδότηση, προμήθεια εφοδίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Τα δίκτυα συγκεντρώνουν, μεταποιούν και συσκευάζουν ποιοτικά (και βιολογικά) αγροτικά προϊόντα και μέσω του φορέα ενισχύουν τις εξαγωγές τους δημιουργώντας και το κατάλληλο διεθνές brand.

Ανάλογες κινήσεις και για την Κτηνοτροφική Παραγωγή.

Επισήμανση: Επιβάλλεται να δημιουργηθούν νέα σύγχρονα συλλογικά σχήματα αγροτών – παραγωγών σε επίπεδο νομού – περιφέρειας – χώρας, αλλά και ανά προϊόν.

2) Με ισχυρά οικονομικά κίνητρα αναπτύσσονται ενεργειακές Αγροτικές Κοινότητες. Ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ στη γεωργία, με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας.

Έτσι επιτυγχάνεται και η μείωση του κόστους ενέργειας για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

3) Γεωργία που βασίζεται στη γνώση.

Εκπαίδευση των αγροτών και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή των καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή.

4) Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή.

  • Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για τα εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.
  • Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
  • Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίηση της από νέες παραγωγικές δραστηριότητες και συλλογικούς παραγωγούς.

5) Αλλάζει ριζικά ο τρόπος διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται στην άρδευση.

Το παραδοσιακό αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης των ΤΟΕΒ δίνει τη θέση του σε σύγχρονες μορφές μάνατζμεντ. Οι νέοι αυτοί Οργανισμοί διασφαλίζουν την ορθολογική χρήση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών αποθεμάτων με ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

6) Δίνονται κίνητρα (οικονομικά, συμβουλευτικά, δικτύωσης, κλπ.) για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης από υφιστάμενους αγρότες καθώς και την είσοδο νέων επενδυτών στον αγροτικό τομέα (και με τη μορφή συμπράξεων με υφιστάμενους αγρότες) σε δυναμικές καλλιέργειες (π.χ. θερμοκήπια, δενδροκομία, κλπ) και εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.