Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Η πορεία των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με κανονικούς για την εποχή επίπεδα η εξαγωγή - διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της Incofruit - Hellas, τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια είναι από τα αγαπημένα με τους Ευρωπαίους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια ζωής τους και τη βιταμίνη C.

Η προσφορά αυτή τη στιγμή ανταποκρίνεται στην ζήτηση.

Παράλληλα, υπάρχει καλή αγοραστική ζήτηση για μανταρίνια. Καλύτερα από ό, τι για τα πορτοκάλια, τα οποία έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από το κλείσιμο εστίασης και ξενοδοχείων, ειδικά εκείνα που προορίζονται για χυμό.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -2,5% (48.140 τ. έναντι 49.383 τ.).

Επίσης συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 4/2/2021 ανήλθαν σε 3.292 τόνους έναντι 1.962.833 τ. αντίστοιχα πέρυσι

Αλλά και οι τομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 3.268 τ. έναντι 1.683 τ. πέρυσι.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 114.836 t. έναντι 114.449 τ. αντίστοιχα πέρυσι.

Παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα. Λόγω του covit-19, οι καταναλωτές γνωρίζουν περισσότερο από ποτέ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το βασικό συστατικό υγιεινής διατροφής που πρέπει επίσης να είναι εγγυημένα και είναι νόστιμα.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.