Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Ασφαλές το κρέας πουλερικών

Ενημέρωση απ' το Διεθνές Συμβούλιο Πτηνοτροφίας, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στη Ρωσία.

Η γρίπη των πτηνών είναι μια γνωστή πιθανή ζωονοσογόνος νόσος και υπάρχουν διεθνώς καθιερωμένα μέτρα που διασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων και τον σωστό χειρισμό και το μαγείρεμα των πουλερικών, καθώς και την ασφάλεια των εργαζομένων και τη βιοασφάλεια. Επιπλέον, τα άρρωστα πουλερικά δεν πρέπει να εισέρχονται στην τροφοδοσία τροφίμων.

Στη Ρωσία, οι αρχές ανταποκρίθηκαν αμέσως στο περιστατικό, εφαρμόζοντας μέτρα για την προστασία των ανθρώπων και των ζώων και για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, διασφαλίζοντας ότι η κατάσταση δεν θα προχωρήσει. Και τα επτά άτομα που επλήγησαν έχουν καλή υγεία και η κλινική πορεία της νόσου ήταν πολύ ήπια, επιβεβαίωσαν οι αρχές. Ο Ρώσος επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επιτήρησης για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και της Ανθρώπινης Ευημερίας δήλωσε επίσης ότι η ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει ενημερωθεί, σύμφωνα με το κανονικό πρωτόκολλο.

Με βάση την επιστημονική κατανόηση της γρίπης των πτηνών, τα κοτόπουλα και άλλα προϊόντα πουλερικών είναι ασφαλή για κατανάλωση εάν μαγειρευτούν σωστά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κανένα πουλί από σμήνη με την ασθένεια δεν πρέπει να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα, σημειώνουν και οι καταναλωτές μπορούν να παραμείνουν σίγουροι για την ασφάλεια του κρέατος πουλερικών και για τις προσπάθειες της βιομηχανίας πουλερικών να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία των πελατών της.

Η βιομηχανία πουλερικών, σε συντονισμό με κυβερνητικές αρχές, παρακολουθεί συνεχώς και επιδιώκει να εντοπίσει τους κινδύνους της γρίπης των πτηνών νωρίς. Αυτοί οι κίνδυνοι οφείλονται εν μέρει στην έκθεση σε θετικά στον ιό άγρια ζώα. Όπως σε αυτήν την περίπτωση, λαμβάνονται άμεσα μέτρα για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων στελεχών. Αυτές οι συνεχιζόμενες προσπάθειες ελέγχουν την εξάπλωση της νόσου. Επιπλέον, τα μέτρα βιοασφάλειας που εφαρμόζει η βιομηχανία ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

Επιπλέον, η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ξεκάθαρα ότι η γρίπη των πτηνών δεν είναι ζήτημα ασφάλειας των τροφίμων. Το κοτόπουλο είναι θρεπτικό και ασφαλές. Οι καταναλωτές πρέπει να το μαγειρεύουν και να το προετοιμάζουν σωστά, σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες υγιεινής.

Σε ορισμένες σπάνιες καταστάσεις, άτομα που έχουν συχνή και παρατεταμένη επαφή με είδη πουλερικών - κυρίως άτομα που εργάζονται στον τομέα - έχουν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης των πτηνών, όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση. Αυτή η τυχαία μόλυνση είναι αυτοπεριοριζόμενη επειδή το μολυσμένο άτομο είναι απίθανο να μεταδώσει τον ιό σε οποιονδήποτε άλλο.

Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία παρακολουθούν συγκεκριμένα την πιθανή μεταφορά της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους και ενεργούν αναλόγως για την εξάλειψη τέτοιων κινδύνων. Και, όπως σημειώνεται εδώ, ο ιός δεν μπορεί να μεταφερθεί από τον ένα άνθρωπο στον άλλο. Οι καταναλωτές μπορούν επομένως να είναι σίγουροι ότι τα σωστά μαγειρεμένα πουλερικά είναι ασφαλή για κατανάλωση.