Ένωση Αγρινίου

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Πολυθεματικό Πάρκο στο Κτήμα Τατοΐου

Αναβίωση του αμπελώνα και του ελαιώνα – Κέντρο περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Επίσκεψη στο κτήμα Τατοΐου πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός μαζί με ομάδα εργασίας του ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, η δημιουργία του Πολυθεματικού Περιαστικού Μητροπολιτικού πάρκου Τατοΐου είναι εθνικός στόχος και περνάει σε τροχιά υλοποίησης μετά την πρόσφατη παρουσίαση της Μελέτης Βιωσιμότητας.

Η ανάπτυξη θα στηριχθεί σε δύο βασικές αρχές: τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την κοινωνία, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα, ώστε το Κτήμα να μετατραπεί σε πυρήνα περιβάλλοντος και πολιτισμού με πλήθος παράλληλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων.

  • Στόχος είναι όχι μόνο η ανάδειξη του χώρου, αλλά και η οικονομικά βιώσιμη αξιοποίηση του.

Το ΥΠΑΑΤ, ως συναρμόδιο υπουργείο, καλείται να προάγει και να αναδείξει τη σημασία της Αγροτικής Οικονομίας.

Σε αγαστή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος προτίθεται να συμβάλλει στη δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος για την παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών με ισχυρή ετικέτα «Κτήμα Τατοϊου»(brand name).

Στα σχέδια του ΥΠ.ΑΑ.Τ, μεταξύ άλλων, είναι η αναβίωση του αμπελώνα και του ελαιώνα. Επίσης, η επαναλειτουργία του οινοποιείου με βασική πρωτοβουλία τη δημιουργία «κιβωτού» του ελληνικού αμπελώνα για τη διάσωση και μελέτη όλων των ελληνικών ποικιλιών.

Η ξενάγηση έγινε από τον πρόεδρου του Δ.Σ του Συλλόγου «Φίλοι Κτήματος Τατοϊου» κ. Βασίλη Κουτσαβλή, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ.Γιώργου Στρατάκου και του Υπηρεσιακού Γραμματέα κ. Δημήτρη Τσαγκαλίδη.