Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με κανονικούς για την εποχή επίπεδα η εξαγωγή - διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων.

Σε γενικές γραμμές, τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια είναι από τα αγαπημένα με τους Ευρωπαίους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια ζωής τους και τη βιταμίνη C.

Η προσφορά αυτή τη στιγμή ανταποκρίνεται στην ζήτηση, οπότε επιταχύνονται οι εργασίες συγκομιδής των εμπορεύσιμων προϊόντων σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών που είναι ώριμα με εξαιρετική γεύση, διάρκεια ζωής και οργανοληπτικές θρεπτικές ιδιότητες.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -3,4% (46.472 τ. έναντι 48.099 τ.),

Επίσης συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 28/1/2020 ανήλθαν σε 2.529 τόνους έναντι 1.960 τ. αντίστοιχα πέρυσι. Αλλά και οι τομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 2.694 τ. έναντι 1.261 τ. πέρυσι με τις εισαγωγές τους να είναι μόνο 18 τ.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 102.022 t. έναντι 102.560 τ. αντίστοιχα πέρυσι.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

BREXIT

Σε δήλωσή του σε ότι αφορά το Brexit ο ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης επισημαίνει ότι μετά τις πρώτες 4 εβδομάδες, από την έναρξη ισχύος της διαδικασίας Brexit το 2021 κατά την διάρκεια των οποίων προκλήθηκαν καθυστερήσεις στην εισαγωγή φρούτων και λαχανικών προέλευσης Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως λόγω αλλαγών στην απαιτούμενη διαδικασία, αποκτήθηκε η δέουσα εμπειρία από τις επιχειρήσεις του κλάδου της χώρας μας.

"Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάσταση ήταν δύσκολη για τον τομέα των οπωροκηπευτικών και της εφοδιαστικής αλυσίδας Έπρεπε να αντιμετωπισθούν πολλά εμπόδια ταυτόχρονα. Υπήρξαν καθυστερήσεις στις επιστροφές από το Ηνωμένο Βασίλειο των κυρίως κενών φορτηγών αυτοκινήτων. Από την 1η Απριλίου, το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό θα αρχίσει να ζητείται από το Ηνωμένο Βασίλειο για την πλειονότητα των φρούτων και λαχανικών με κανόνες που θα καθορισθούν από το Η.Β και χρειάζεται να προετοιμαστούμε εγκαίρως", τονίζει.