Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 — Κατηγορίες: Αγροτοδικειο

ΕΛΓΑ το μεγαλείο σου

Βροχή και χαλάζι, …τα παράπονα των αγροτών.

Σε απόλυτη σύγχυση βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, που εκτός απ’ τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που υπέστησαν, έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα εχθρικά διακείμενο ΕΓΛΑ, ο οποίος αντί να είναι στο πλευρό τους και να τους στηρίζει, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

  • Είναι αμέτρητα τα παράπονα που δεχόμαστε, για πολλοστή φορά, από αγρότες που μονότονα λένε ότι «ο ΕΛΓΑ μόνο να εισπράττει τις εισφορές νοιάζεται», αδιαφορώντας για τις ζημιές που κατά καιρούς καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και σε περιόδους που ακολουθούν κάποια εμφανή κακοκαιρία (ανεμοθύελλα, χαλάζι κτλ) ο τοπικός ΕΛΓΑ δεν ανακοινώνει αν, σε ποιες περιοχές, για ποιες καλλιέργειες και για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε αναγγελία ζημιάς (σε δική μας ερώτηση, συναντήσαμε άρνηση, …λες και είναι κρατικό μυστικό το αν σήμερα μπορούν ή όχι οι παραγωγοί να κάνουν αναγγελία!), με αποτέλεσμα οι αγρότες να πρέπει να κινηθούν στα τυφλά.

  • Αν τύχει κι ακούσουν, αν τύχει και μάθουν ή αν οι ίδιοι επικοινωνήσουν με τον ΕΛΓΑ, θα κάνουν αναγγελία. Κι αυτό υπό αίρεση, βέβαια, αφού συχνά πληροφορούνται ότι …δεν έχει σημασία αν καταστράφηκε η παραγωγή τους, καθώς τα μποφόρ μετρήθηκαν και δεν ήτα 8, όπως προβλέπει ο κανονισμός, αλλά λιγότερα, οπότε, δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Απουσία σωστής και υπεύθυνης ενημέρωσης, η σύγχυση και τα συνεπακόλουθα παράπονα πολλαπλασιάζονται, καθώς είναι πιθανό σε γειτονική περιοχή τα μποφόρ να ήταν 8, οπότε εκεί δέχεται αναγγελίες ο ΕΛΓΑ και δικαιούνται αποζημίωσης οι παραγωγοί που έχουν πληγεί…

Τέτοιες καταστάσεις, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι εισφορές που καταβάλλουν οι Αιτωλοακαρνάνες παραγωγοί είναι σταθερά και διαχρονικά πολλαπλάσιες των αποζημιώσεων που λαμβάνουν, εντείνουν το κλίμα αμφισβήτησης και απαξίωσης του Οργανισμού, η αλλαγή του Κανονισμού του οποίου, επίσης σέρνεται επί έτη πολλά.