Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Σδούκου: Στόχος μας η μέγιστη απόδοση και ασφάλεια για τις επενδύσεις ΑΠΕ

«Μιλάμε σε μια περίοδο τρομερών και πρωτοφανών προκλήσεων όμως το ποτήρι το βλέπω μισογεμάτο και θα καταλήξει σε ένα νέο ενεργειακό παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο renewable & storage forum του energypress.

Ξεκινώντας την ομιλία της, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι επί της ουσίας πράσινη ανάκαμψη με πρωταγωνιστικό το ρόλο των ΑΠΕ. Άλλωστε αυτό αναδεικνύουν μια σειρά μελέτες που έρχονται να «εφοδιάσουν» το «οπλοστάσιο» του ΥΠΕΝ στο σχεδιασμό της νέας αγοράς ενέργειας, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις προκλήσεις του σήμερα.

Ειδικότερα, τόνισε πως πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να κινείται παράλληλα και δημιουργικά με τις διεθνείς τάσεις του κλάδου, και οι οποίες φέρνουν στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Στην Ελλάδα έχουμε υπολογίσει τις επενδύσεις σε 9 δις για να μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους πράσινης ενέργειας και για το κλίμα. ΤΑ ΑΠΕ θα αυξηθούν παγκοσμίως κατά 7% μέσα στο 2020 παρά την πανδημία. Οι δημοπρασίες ΑΠΕ ήταν αυξημένες κατά 15% αυξημένες φέτος σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για μια τάση», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΓΓ του ΥΠΕΝ, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι το μήνυμα «ελήφθη» από το ΥΠΕΝ. Φαίνεται δηλαδή ότι οι ΑΠΕ οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση και σε πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες συνθήκες όπως είναι η περίοδος της πανδημίας.

«Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, αυτό της προσαρμογής των διεθνών εξελίξεων στα εγχώρια δεδομένα, πρόθεσή μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Ως προς αυτό απαιτούνται τομές με στόχο την μέγιστη απόδοση και ασφάλεια για τις επενδύσεις. Προς τούτο προχωράμε σε μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτή την περίοδο μελετάμε και ενσωματώνουμε τα σχόλια που κατατέθηκαν στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τον κανονισμό βεβαιώσεων και το επόμενο διάστημα θα καταλήξουμε στο τελικό κείμενο», πρόσθεσε η ίδια.

  • Σημαντική μείωση των δικαιλογητικών για την έκδοση βεβαιώσεων.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας σύνδεσης με το δίκτυο και το σύστημα
  • Αλλαγή του τρόπου που αξιολογούνται οι αιτήσεις στο ΔΕΔΔΗΕ
  • Εγκαινιάζουμε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την διασύνδεση όλων των συστημάτων και με ορίζοντα το «one stop shop»
  • Στοχευμένες επεμβάσεις για την επίλυση ζητημάτων στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, η κυρία Σδούκου υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού και προβλέψιμου ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Αναφερόμενη στους διαγωνισμούς, διασαφήνισε ότι θα συνεχίσουν για το επόμενο διάστημα, με όρους όμως, που εξασφαλίζουν ελεγχόμενη διείσδυση των ΑΠΕ.

Τέλος, σχολιάζοντας τις πρώτες μέρες λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ενέργειας, του target model στη χώρας, επισήμανε πως παρά τα ακραία παραδείγματα τιμών της ΟΤΣ που παρατηρούνται το κόστος των ΑΠΕ παραμένει εντός του εύρους των τιμών αυτών. Τούτο αποδεικνύει την ωριμότητα του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει μια ορισμένη ωριμότητα του κλάδου.

energypress.gr