Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις για τις ελιές

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη)
Όψιμες περιοχές: Κρόκιασμα των ανθέων (στάδιο Ε) και έναρξη της άνθισης (στάδιο F).

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Στο δίκτυο παγίδευσης όψιμων περιοχών η ανθόβια γενιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προνύμφες περιφέρονται στα άνθη της ελιάς και τρέφονται από αυτά.

Όψιμες περιοχές:

Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας ανεξαρτήτως μεγέθους ανθοφορίας συστήνεται επέμβαση όταν έχουν ανοίξει το 5-25% των ανθέων και μια επανάληψη μετά από 7 ημέρες. Στη βιολογική γεωργία το έντομο αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis).

Σκοπός είναι η μείωση του πληθυσμού του εντόμου στην επόμενη γενιά που δύσκολα αντιμετωπίζεται με βιολογικά φάρμακα.

Στους ελαιώνες συμβατικής καλλιέργειας με μειωμένη ανθοφορία (μικρότερη του 50% της κανονικής) συστήνεται μια επέμβαση στην έναρξη της άνθισης.

Στους ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία δε χρειάζεται να γίνει καμία επέμβαση καθώς ποσοστό 5% των ανθέων αρκεί για μια ικανοποιητική καρπόδεση. Στην περίοδο της άνθισης προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος που να μην διαταράσσει τα ωφέλιμα έντομα (επικονιαστές, παράσιτα, αρπακτικά) που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.

ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν την νεαρή ακραία βλάστηση.

Συστήνεται άμεσα προστασία των νεαρών δέντρων (φυτώρια, νέες φυτείες) και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα λόγω της άφθονης τρυφερής βλάστησης στους ελαιώνες των όψιμων περιοχών.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ

Είναι μυζητικό έντομο και προσβάλλει τη νέα βλάστηση. Εκκρίνει χαρακτηριστική λευκή κηρώδη ουσία μαζί με κολλώδες μελίτωμα που καλύπτουν τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ταξιανθίες.

Συστήνεται αντιμετώπιση μόνο σε ελαιώνες μειωμένης ανθοφορίας και όπου τα καλυμμένα με βαμβακάδα άνθη ξεπερνούν το 30%.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Όσο ισχύουν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2, το δίκτυο παγίδευσης και παρατηρήσεων για την ελιά έχει σχετικά περιοριστεί. Συστήνεται να προσεγγίσετε τις οδηγίες των δελτίων την περίοδο αυτή ανάλογα με το βλαστικό στάδιο που βρίσκονται τα ελαιόδεντρα σας και την αναμενόμενη παραγωγή τους.

  • Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς. Στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx και http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx μπορείτε να ενημερώνεστε για τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων.
  • Διαβάζετε και εφαρμόζετε τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
  • Αποφύγετε τις επεμβάσεις με χαλκούς κατά την άνθιση. Οι χαλκοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν το αργότερο μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων. Όπου είναι απαραίτητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μη χαλκούχο εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
  • Ενημερώνεστε παρακολουθώντας τα δελτία καιρού. Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή αναμενόμενη βροχή.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Οι δραστικές ουσίες chlorpyrifos / chlorpyrifos methyl δεν είναι πλέον εγκεκριμένες για χρήση ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Όλες οι εγκρίσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν τις ανωτέρω δραστικές ουσίες έχουν ανακληθεί ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε στις 16 Απριλίου 2020.

Λόγω των αποφάσεων μη έγκρισης των δραστικών ουσιών, σας γνωρίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε Κανονισμός μείωσης όλων των ανωτάτων ορίων υπολειμμάτων των chlorpyrifos / chlorpyrifos methyl στο όριο του αναλυτικού προσδιορισμού. Τα νέα όρια αναμένεται να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ισχύσουν το φθινόπωρο του 2020.