Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν χρωστάει σε κανέναν

Στην εποχή του κορωνοϊού, ο χωρίς εξαρτήσεις πλέον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναδείχθηκε σε Οργανισμό πρότυπο για τη δημόσια διοίκηση. Και μετά την «καληνύχτα», ξημερώνει μια καινούρια μέρα!

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει από ετών καθιερώσει ένα μοντέλο δημόσιας διοίκησης που σήμερα, λόγω του κορωνοϊού, έγινε επίκαιρο όσο ποτέ.

Βέβαια, υπήρξε ο «αιφνιδιασμός» της προσωρινής αναστολής του ΟΣΔΕ και η προσπάθεια εκείνων που, αντί να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο ρόλο τους, πρόταξαν το ατομικό-επιχειρηματικό τους συμφέρον και έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν κλειστό το ΟΣΔΕ, αδιαφορώντας και για αυτές ακόμη τις πληρωμές των αγροτών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως, έθεσε σε λειτουργία όχι μόνο το on line σύστημά του, όπως είχε ζητήσει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και τα ίδια τα ΚΥΔ, παρέχοντας τις οδηγίες και τις δικλείδες εκείνες για την ασφαλή ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία ούτε των παραγωγών ούτε, βεβαίως, των εργαζομένων.

  • Και μόλις προ ημερών ολοκλήρωσε, σε δύσκολες συνθήκες λόγω του covid-19, πληρωμές Συνδεδεμένων και άλλων Ενισχύσεων, άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση και το προσωπικό, εργάζονται ώστε να είναι έτοιμος ο Οργανισμός να πληρώσει την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης, του τσεκ, ακόμη και τον Ιούνιο, αν αυτό το σενάριο τελικά επικρατήσει, όπως ελπίζουμε ότι θα συμβεί.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός δείχνει να έχει αποτινάξει τα δεσμά των εξαρτήσεων που προηγούμενες διοικήσεις του είχαν επιβάλει, μη αρνούμενος να δει τα προφανή και να κινηθεί, όχι σύμφωνα με εξωτερικές υποδείξεις, αλλά με βάση το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα.

Τα γνωστά «τρωκτικά», ωστόσο, εξακολουθούν να ροκανίζουν την αυτονομία του Οργανισμού και να επιχειρούν να οικειοποιηθούν το λογισμικό του σύστημα, όχι όμως ανεμπόδιστα πλέον και όχι με τις ευλογίες της διοίκησης που και αντιλαμβάνεται και αντιδρά.

  • Και ακριβώς επειδή η σημερινή διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ συμπεριφέρεται ως τέτοια, ως διοίκηση, δηλαδή, ενός δημοσίου οργανισμού και όχι σαν υπάλληλος μια εταιρείας, δέχεται την άδικη κριτική, που συχνά φτάνει σε επίπεδα ανήθικου πολέμου, της μηχανοπαρέας εκείνης που τα προηγούμενα χρόνια είχε απλά συνηθίσει να βαράει τα νταούλια και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να χορεύει.

Η σημερινή διοίκηση, πάντως, ούτε τέτοιους ξέφρενους χορούς γνωρίζει ούτε και δείχνει διατεθειμένη να μάθει. Φυσικά, ούτε έχει διορίσει συγγενείς (πρώτου βαθμού) και φίλους σε εταιρείες της μηχανοπαρέας. Κατά συνέπεια, δεν έχει τις εξαρτήσεις που είχαν οι προηγούμενοι. Και από τη στιγμή που δεν έχει εξαρτήσεις και γραμμάτια να ξεπληρώσει, μπορεί απερίσπαστα και με διαφάνεια να κάνει τη δουλειά της, υπερασπιζόμενη το ρόλο της και το συμφέρον του Οργανισμού μόνο και των παραγωγών. Κανενός άλλου.

Αυτή η ανεξαρτησία είναι που δημιουργεί προσδοκίες και για το αύριο. Διότι μετά την «καληνύχτα», ξημερώνει μια καινούρια μέρα. Έρχεται μια νέα εποχή. Με δικαιοσύνη, με διαφανείς δημόσιες, ανοιχτές διαδικασίες, με σεβασμό στη νομιμότητα και στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με σεβασμό στην κοινή λογική.

Το ότι η διοίκηση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού. Όταν, όμως, επί σειρά ετών το αυτονόητο ήταν μέγα ζητούμενο, το να διαπιστώνει κανείς ότι η σημερινή διοίκηση δεν είναι υποχείριο, αλλά πράγματι μια αξιόπιστη, σοβαρή, υπεύθυνη και πραγματική, δηλαδή αυτόνομη διοίκηση, που λογοδοτεί μόνο στην πολιτική ηγεσία της χώρας και που ενεργεί μόνο υπέρ των συμφερόντων των παραγωγών, είναι μεγάλη υπόθεση.

Το μόνο που μένει πλέον, είναι να απομονώσει εντελώς τα τρωκτικά και να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επανάκαμψή τους, ανακτώντας πλήρως το κύρος και την αυτονομία του Οργανισμού.

Επίσης, οφείλει να ανασύρει απ’ τα σκονισμένα συρτάρια, όπου η προηγούμενη διοίκηση είχε «θάψει», τις επίσημες και επώνυμες καταγγελίες για τα βιολογικά sms, τα προωθητικά μηνύματα του εντύπου προπαγάνδας του μηχανογράφου, τα προσωπικά δεδομένα και τη γενικότερη λειτουργία εκείνων που με περισσό θράσος ανερυθρίαστα σήμερα κουνάνε το δάχτυλο, ωσάν ο Οργανισμός και τα ευαίσθητα δεδομένα χιλιάδων παραγωγών να ήταν αμπελοχώραφό τους.

Κατά τα λοιπά, οι εκφοβισμοί και η γνωστή πρακτική της λάσπης, κανέναν δεν επηρεάζει. Και κανένας τίποτα δεν έχει να φοβηθεί, ούτε πρόεδρος ούτε εργαζόμενος, όταν είναι αξιόπιστος και σοβαρός, δηλαδή όταν απλά κάνει σωστά τη δουλειά του και τον ενδιαφέρει ο Οργανισμός και το έργο του… και όχι να βολέψει τα παιδιά του στον «στοργικό» μηχανογράφο, που είναι πάντα πρόθυμος να κάνει τέτοιες εξυπηρετήσεις.