Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Σάββατο 28 Μαρτίου: «Η φύση μετράει»

Ο  Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της WWF και ενώνει τη φωνή του με τα εκατομμύρια των πολιτών και φορέων, που το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30 θα κατεβάσουν τους διακόπτες, σε μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση, συνεισφέροντας στην παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή, μας αφορά όλους. Στον αγροτικό τομέα ιδιαίτερα, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές. Ο αγροτικός κλάδος, άλλωστε, είναι ο πρώτος που δέχεται τις επιπτώσεις.

Μην ξεχνάμε ότι οι γεωργικές δραστηριότητες είναι άμεσα εξαρτώμενες από τις κλιματικές συνθήκες, οι οποίες συχνά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή. Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αυτό καθορίζει τόσο την ποιότητα όσο και την επάρκεια των προϊόντων, άρα επηρεάζει εξίσου τον καταναλωτή, ήτοι το σύνολο των πολιτών.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αισθητές σε όλο τον πλανήτη, καθώς επηρεάζουν τους ανθρώπους, τη φύση και την οικονομία. Είναι η σημαντικότερη ίσως πρόκληση της εποχής μας. Και σίγουρα το μεγαλύτερο κεφάλαιο στη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος και στο ευρύτερο πλαίσιο των επιμέρους πρωτοβουλιών του που άπτονται της μεγάλης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής και της προσπάθειας  μετριασμού των επιπτώσεών της, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του WWF Ελλάς, συμμετέχει στην «Ώρα της Γης» και καλεί τα μέλη του, τους αγρότες της περιοχής και συνολικά τους πολίτες, να σβήσουν το Σάββατο 28 Μαρτίου, για μία ώρα τα φώτα, από τις 20:30 έως τις 21:30, συνεισφέροντας σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, στις 20:30, η Ώρα της Γης (Earth Hour, https://www.wwf.gr/earthhour/ ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κινήματα πολιτών, θα γίνει ξανά η αφορμή, προκειμένου να ενωθούν οι φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη και να δείξουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για την προστασία της φύσης.

Ο πλανήτης μας και η ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η βιοποικιλότητα διεθνώς μειώνεται με ανησυχητικά γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξαφάνιση σχεδόν 1 εκατομμύριο είδη, ενώ ταυτόχρονα, η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τόσο την παρούσα γενιά, όσο και τις μελλοντικές. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αντιληφθούμε ότι η φύση αποτελεί κρίσιμο θεμέλιο για έναν υγιή πλανήτη και ταυτόχρονα μια άμεση, ισχυρή και οικονομικά αποδοτική «ασπίδα» απέναντι στην κλιματική κρίση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις αυτές, αλλά και τις δυνητικά μεγάλες ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, το 2020 είναι μια καθοριστική χρονιά για το μέλλον του πλανήτη μας. Τους επόμενους μήνες θα τεθούν σε διαπραγμάτευση μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες για την προστασία της βιοποικιλότητας και των ωκεανών, για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης. Συμφωνίες που θα «σφραγίσουν» τη σχέση της ανθρωπότητας με τον πλανήτη μας για τις επόμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό στη φετινή Ώρα της Γης στέλνουμε το μήνυμα ότι «Η φύση μετράει». Ενώνουμε τις φωνές μας σε μία κοινή παγκόσμια πλατφόρμα (https://www.wwf.gr/earthhour/) και υπογράφουμε, ζητώντας οι συμφωνίες αυτές να αποτελέσουν ουσιαστικά μια «Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο». Ένα πλέγμα δηλαδή φιλόδοξων και δεσμευτικών στόχων που θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, με σκοπό την ευημερία του πλανήτη και του πολιτισμού μας.

«Η φύση μετράει»!

Με πρωτοβουλία του WWF Ελλάς, η Ώρα της Γης θα εορταστεί στη χώρα μας για 12η συνεχή χρονιά. Είναι η ιδανική αφορμή για να θυμηθούμε ότι «Η φύση μετράει», καθώς από αυτήν προέρχονται όλα όσα χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας: ασφαλής τροφή, καθαρό νερό, καθαρός αέρας και πρώτες ύλες. Είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι η φύση είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος που έχουμε απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Τo 2020 δεν είναι μια χρονιά σαν όλες τις άλλες. Είναι η χρονιά που η ανθρωπότητα καλείται να επιλέξει ποιο θα είναι το μέλλον της, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να συνάψουν κομβικές συμφωνίες για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Την ίδια στιγμή που συνειδητοποιούμε πως το 60% της ζωής του πλανήτη έχει αφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια, οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να συνειδητοποιήσουμε πως η φύση μετράει, καθώς πολύ απλά, χωρίς φύση δεν μπορεί να υπάρχει ζωή. Η φετινή Ώρα της Γης, ας γίνει η αφορμή να ξαναθυμηθούμε όλοι τους λόγους για τους οποίους άνθρωπος και φύση είναι ένα», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Μεγάλη συμμετοχή στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες και δεκάδες φορείς και επιχειρήσεις στη χώρα μας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του WWF Ελλάς και σβήνουν τα φώτα για 1 ώρα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία της φύσης. Χαρακτηριστικά, τα προηγούμενα χρόνια, η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε από μεγάλους φορείς, όπως το Μετρό της Αθήνας, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, υπουργεία (π.χ. το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος), αλλά και από εμβληματικά μνημεία του τόπου μας, όπως η Ακρόπολη και άλλα μνημεία της πόλης των Αθηνών, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Ένας ακόμα στόχος της φετινής Ώρας της Γης είναι να συσπειρώσει τη νέα γενιά και να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι της χώρας μας να ενώσουν τις φωνές τους και να μετατρέψουν την αγωνία τους για τον πλανήτη σε διεκδίκηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά. Στο πλαίσιο αυτό, στον φετινό εορτασμό θα συμμετέχει και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Ταυτόχρονα, ήδη έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επισκέψου το https://www.wwf.gr/earthhour/ και μάθε περισσότερα για την Ώρα της Γης.

Γίνε μέρος της λύσης και ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας, διεκδικώντας ένα υγιές, βιώσιμο και πιο δίκαιο μέλλον για όλους.