Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

Συνεταιρισμοί: Παρέμβαση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ στη Βουλή

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παρενέβη η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την ακρόαση των φορέων.

Την αμετάκλητη και πάγια θέση ότι ο νέος νόμος για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς θα πρέπει να κινείται πάνω σε ένα ελεύθερο πλαίσιο, που δεν θα ξεφεύγει όμως από τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς κατά την χθεσινή ακρόαση των Φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Παύλος Σατολιάς κατά την παρέμβασή του εστίασε στο γεγονός της διατήρησης του χαρακτήρα των Αγροτικών Συνεταιρισμών, επισημαίνοντας ότι αυτοί δεν θα πρέπει να γίνουν κεφαλαιουχικές εταιρείες. Τόνισε δε, την ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία περαιτέρω κίνητρα στήριξης των Συνεταιρισμών και των αγροτών - παραγωγών για να συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, ώστε να ενισχύσουν την θέση τους τόσο στην παραγωγική αλυσίδα αλλά και στην διαπραγματευτική τους δυνατότητα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε και στην θετική πρόβλεψη για την ενίσχυση της αυτονομίας των Συνεταιρισμών, όπου μέσα από το καταστατικό θα μπορούν να ρυθμίσουν έτσι όπως επιθυμούν την λειτουργία τους, καθώς και την απλοποίηση της διαδικασίας ιδρύσεως και σύστασης ΑΣ.
Αναφερόμενος στο Τριτοβάθμιο Όργανο εκπροσώπησης των αγροτών επανέλαβε την ανάγκη για ενιαία εκπροσώπηση των Συνεταιρισμών και των αγροτών-παραγωγών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο Παύλος Σατολιάς, υπερασπίστηκε το όνομα και την πολύχρονη ιστορία της ΠΑΣΕΓΕΣ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, μπορεί μεν να υπήρξαν λάθη ή και πρόσωπα που "πλήγωσαν" το ιστορικό αυτό όνομα και που στενοχώρησαν ίσως δε και απογοήτευσαν τους αγρότες και τους ίδιους τους συνεταιριστές, ωστόσο το όνομα ΠΑΣΕΓΕΣ είναι συνυφασμένο με την ιστορία του Συνεργατισμού στη χώρα και η Οργάνωση έχει καθοριστικά συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου. Ο Παύλος Σατολιάς, όπως άλλωστε έκανε και ο πρόεδρος του Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και γενικός γραμματέας της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, Θωμάς Κουτσουπιάς, κατά την δική του τοποθέτηση στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής, σημείωσε ότι το brand ΠΑΣΕΓΕΣ δεν δικαιούται κανείς να το διαγράψει ακριβώς επειδή έχει απολύτως συνδεθεί με τους αγώνες των αγροτών και το Συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα.

Στην συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παραβρέθηκε και συμμετείχε μετά από αίτηση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA), Bruno Roelants, ο οποίος μετέφερε την εικόνα από την λειτουργία και την δράση των Συνεταιρισμών σε διεθνές επίπεδο.