Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 26 Φεβρουάριος 2019 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Τριστέτσα: ενημέρωση για τον παθογόνο ιό της "θλίψης" στα εσπεριδοειδή

Ο ιός της Τριστέτσας αποτελεί παθογόνο οργανισμό καραντίνας και σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή εισόδου αλλά και την εξάλειψη του παθογόνου.

Η ασθένεια της Τριστέτσας οφείλεται στον ιό CTV και είναι η πιο σοβαρή ασθένεια των εσπεριδοειδών παγκοσμίως.

Η διασπορά του ιού CTV γίνεται:

1. Με µολυσµένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια – εµβόλια).

2. Με έντοµα φορείς (αφίδες). Ένα από τα πλέον σηµαντικά µέτρα αντιµετώπισης είναι η χρήση πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Για το λόγο αυτό συστήνεται στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών:

1. Να µην προμηθεύονται δενδρύλλια εσπεριδοειδών από τυχαίους, παράνοµους «φυτωριούχους».

2. Να µην προµηθεύονται εµβόλια από αγνώστου φυτοϋγειονοµικής κατάστασης φυτείες.

3. Να προµηθεύονται δενδρύλλια και εµβόλια εσπεριδοειδών µόνο από νόµιµους φυτωριούχους που διαθέτουν τη σχετική άδεια φυτωριακής επιχείρησης και τα δενδρύλλια να είναι εφοδιασµένα µε το σχετικό φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (το οποίο πρέπει να διατηρούν για τουλάχιστον ένα χρόνο) και την ετικέτα πιστοποίησης. Η έκδοση Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου σημαίνει ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και έχει θέση πιστοποιητικού ελέγχου. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σημειώνουμε ότι η λέξη "Τριστέτσα" σημαίνει θλίψη. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δένδρα όταν προσβληθούν, προκαλεί θλίψη και γι’ αυτό ονομάσθηκε έτσι.

Είναι η πιο σοβαρή ιολογική ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, κουμ-κουάτ, φράπες, περγαμότα κ.α.) και κυρίως, αυτά που είναι εμβολιασμένα επάνω σε νερατζιά, η οποία δεν έχει καθόλου ανθεκτικότητα σ’ αυτήν.

Ο ιός αυτός προήλθε από την Κίνα, η οποία είναι και η πατρίδα πολλών από τα εσπεριδοειδή, είναι πολύ διαδεδομένος εκεί και έχει πολλές φυλές. Σε όποια χώρα και εάν έχει εγκατασταθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική, έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Στην Ελλάδα ο ιός εμφανίστηκε το 2000. Κρούσμα υπήρξε και στην Αιτωλοακαρνανία.