Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις για τα μηλοειδή

Πληροφορίες για μέτρα φυτοπροστασίας στα μηλοειδή από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου Αχαΐας.

Για τις περιοχές: Αιτωλ/νιας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης.

Το δελτίο αφορά πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΑ

Διαπιστώσεις:

Αυτή την εποχή υπάρχουν ώριμα ασκοσπόρια, ικανά να προκαλέσουν πρωτογενείς προσβολές στη νέα βλάστηση και στα καρπίδια και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για πρωτογενείς προσβολές σε όλες τις περιοχές (βλ διαγράμματα).

Συστάσεις:

Στόχος η προστασία των ευπαθών ιστών των δένδρων (νεαρή βλάστηση, άνθη, νεαροί καρποί) από τις πρωτογενείς μολύνσεις. Συνιστώνται προληπτικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σε όλες τις περιοχές.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

ορεινές περιοχές

Συνθήκες μόλυνσης:

Οι προσβολές από το βακτήριο γίνονται κυρίως την περίοδο της ανθοφορίας, εφόσον επικρατήσουν βροχοπτώσεις και μέτριες θερμοκρασίες (12-21oC).

Συστάσεις:

  • Ψεκασμός με πυκνό χαλκούχο σκεύασμα κατά προτίμηση βορδιγάλιο πολτό (3,5-3,5-100 χαλκός-ασβέστιο-νερό) στο στάδιο της πράσινης κορυφής ή εναλλακτικά ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα του ανταγωνιστικού βακτηρίου Bacilius subtilis ή του ανταγωνιστικού βασιδιομύκητα Aureobasidium pullulans.
  • Σε όλες τις περιοχές, εβδομαδιαία επιθεώρηση στον οπωρώνα, αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και βραχιόνων μαζί με υγιές τμήμα μήκους 20-25 εκατ.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

Ορεινές Περιοχές:

Άρχισε η εκκόλαψη των χειμωνιάτικων αυγών στις ορεινές περιοχές. Συνιστάται να γίνει άμεση επέμβαση με ακαρεοκτόνα σκευάσματα ωοκτόνου- προνυμφοκτόνου δράσης όταν καταμετρηθούν περισσότερα από 10 αυγά σε κάθε ανθοφόρο οφθαλμό ή 1000 αυγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου.

Πεδινές Περιοχές

Μετά την άνθηση το άκαρι μετακινείται στα φύλλα, όπου τρέφεται και ωοτοκεί.

Για την παρακολούθηση συνιστάται εβδομαδιαία δειγματοληψία 5 φύλλων / δέντρο, από 20 σημασμένα δέντρα.

Όρια επέμβασης: 20-20 ακάρεα / φύλλο, με σκεύασμα με προνυμφοκτόνο δράση.

Κόκκινος Τετράνυχος

ΚΗΚΙΔΟΜΥΓΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

ορεινές περιοχές

Συμπτώματα:

Οι προσβεβλημένοι καρποί αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τους άλλους, παραμορφώνονται και στη συνέχεια μαυρίζουν και πέφτουν. Στο εσωτερικό τους μπορούμε να βρούμε τα αυγά του εντόμου.

Οι προσβολές που προκαλούνται στις αχλαδιές από το έντομο αυτό είναι σποραδικές.

Συστάσεις:

Ψεκασμός στο στάδιο της πράσινης κορυφής, μόνο εφόσον διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές την προηγούμενη χρονιά.

ΨΥΛΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

ορεινές περιοχές

Διαπιστώσεις:

Άρχισε η εκκόλαψη των χειμερινών αυγών του εντόμου στις ορεινές περιοχές.

Όρια επέμβασης:

(περίοδος μέχρι άνθηση)

Έλεγχος 25 ανθοδεσμών (1 ανά δέντρο, από το κάτω μισό των δέντρων) στο στάδιο της κλειστής πράσινης ταξιανθίας με εκπτυγμένα φύλλα.

  • Αν διαπιστωθεί παρουσία προνυμφών ή αυγών ψύλλας στο 5% των ανθοδεσμών, συνιστάται επέμβαση με λάδι ή καολίνη στο στάδιο «μπαλονιού».
  • Αν διαπιστωθεί παρουσία προνυμφών ή αυγών ψύλλας σε πάνω από το 5% των ανθοδεσμών, συνιστάται επέμβαση με πυρεθρίνη + λάδι, πριν την άνθηση για προστασία μελισσών.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά έκδοση 07/03/2018 σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.