Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

Σε κρίσιμη κατάσταση η φυλή Αγρινίου

Μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ και των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ δείχνει ότι η φυλή προβάτων Αγρινίου είναι υπό εξαφάνιση. Τα 650 ζώα που υπήρχαν το 2011 έχουν λιγοστέψει ανησυχητικά.

Μπορεί οι αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων να προσελκύουν ξανά το ενδιαφέρον κτηνοτρόφων, τόσο για τις επιδοτήσεις που απολαμβάνουν μέσω του συγκεκριμένων προγράμματος όσο κυρίως για το γεγονός ότι η εκτροφή τους είναι πιο εύκολη σε σχέση με τα εισαγόμενα είδη, ενώ παράλληλα τα ζώα είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τη φυλή προβάτων Αγρινίου.

Όπως και παλιότερα είχε επισημάνει η Ένωση Αγρινίου, η συγκεκριμένη φυλή τελεί υπό εξαφάνιση, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που διαθέτει το ΥπΑΑΤ, έχουν απομείνει περί τα 650 ζώα. Το ίδιο επιβεβαιώνει και η ανάλογη μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ, με βάση την τελευταία καταμέτρηση, αυτή του 2011. Τα χρόνια που μεσολάβησαν ο αριθμός των θηλυκών ζώων ικανών για αναπαραγωγή έχει αισθητά μειωθεί, με αποτέλεσμα η φυλή Αγρινίου να είναι σήμερα σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση. Βέβαια, υπάρχουν μερικές χιλιάδες προβάτων που είναι διασταύρωση της φυλής Αγρινίου με άλλες φυλές, αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται τη διάσωση της φυλής του Αγρινίου.

Η φυλή Αγρινίου εκτρέφεται στο πεδινό τμήμα που βρίσκεται γύρω από το Αγρίνιο σε πεδινές και υγρές περιοχές όμοιες με εκείνες στις οποίες διαβιεί το πρόβατο Φριζάρτα. Σήμερα τείνει να εξαφανισθεί εξαιτίας της εισβολής άλλων φυλών προβάτων, κυρίως του Φριζάρτα Άρτας και του Καραγκούνικου, που προτιμάται από αρκετούς προβατοτρόφους της περιοχής, δεδομένου ότι οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν τις δύο αυτές φυλές.

Μορφολογικοί χαρακτήρες

Ο συνήθης χρωματισμός του είναι λευκό σώμα με μελανές κηλίδες γύρω από τα μάτια οι οποίες επεκτείνονται κατά μήκος των παρεών του προσώπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές δεν φτάνουν στο άκρο του στόματος, το οποίο είναι λευκό όπως λευκό είναι το μέτωπο και η μύτη του ζώου. Μελανές κηλίδες υπάρχουν στα αυτιά, τα πόδια και ενίοτε στο σώμα, ενώ σπανίως συναντώνται ολόμαυρα ζώα. Έχει κεφάλι κωνοειδές με μύτη ελαφρώς κυρτή. Τα αυτιά του είναι μετρίως μεγάλα και ημικρεμάμενα.

Τα πόδια είναι ψηλά (38 εκ) και ισχυρά. Το μήκος του σώματος φθάνει κατά μ.ό. τα 69 εκ. Το στήθος του δείχνει εικόνα σφριγηλού ζώου και οι διαστάσεις του είναι 29 εκ. βάθος και 18,7 εκ. πλάτος. Η ουρά του είναι μακριά (30,8 εκ) και στενή (4,8εκ) στη βάση της.

Το πλάτος της ουράς αυτού του προβάτου η οποία είναι στενότερη εκείνης του Καραγκούνικου και Κατσικά, αποτελεί την πλέον ουσιαστική διαφορά αυτών των προβάτων.

Ο μαστός είναι καλά δεμένος με τους κοιλιακούς μύες. Οι θηλές του μαστού έχουν κάθετη διαγώνιο. Τα περισσότερα αρσενικά φέρουν μεγάλα και ισχυρά κέρατα τα οποία περιλύγουν τα αυτιά τους. Τα θηλυκά δεν φέρουν κέρατα.

Αναπαραγωγικές ιδιότητες

Η γονιμοποίηση των προβάτων γίνεται κατά τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο, ενώ οι τοκετοί πραγματοποιούνται κατά το διάστημα Οκτωβρίου–Ιανουαρίου. Η πολυδυμία κυμαίνεται από 1,3-1,5 αρνιά σε κάθε τοκετό. Ο απογαλακτισμός των αρνιών γίνεται στην ηλικία των 40-50 ημερών με βάρος 9-11 κιλά κρέας.

Η γαλακτοπαραγωγή κυμαίνεται στα 150-160Kgr σε διάστημα αρμέγματος 180-200 ημέρες. Η συγκεκριμένη φυλή θεωρείται πρόβατο μεγαλόσωμο. Έχει σωματικό βάρος 55-80 Kg για τα αρσενικά και 35-45 Kg τα θηλυκά.

Ο δείκτης πολυδυμίας του κυμαίνεται στα 1,3-1,5, το σωματικό βάρος των αρνιών στη γέννηση ανέρχεται στα 4kg ενώ το σωματικό βάρος των αρνιών στον απογαλακτισμό ανέρχεται στα 9-11kg. Η συχνότητα των γεννήσεων είναι 12 μήνες.

Όσον αφορά στα παραγωγικά του χαρακτηριστικά η εμπορεύσιμη γαλακτοπαραγωγή του φτάνει τα 150-160Kg, η ηλικία των αρνιών κατά τη σφαγή είναι 40-50 μέρες ενώ η εριοπαραγωγή είναι 1,1-1,6 Kg αναμικτόμαλλου μαλλιού.