Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

Η (πολιτική) ανομβρία πλήττει την παραγωγή

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι: Δεν έγιναν ακόμη οι σπορές χορτονομών-Χιλιάδες στρέμματα περιμένουν…αν και πότε θα βρέξει.

Να σημειωθεί ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο πρωτοπόρος Νομός στις καλλιεργούμενες εκτάσεις (και µε την βιολογική μέθοδο), αλλά και ο Νομός στον οποίο βρίσκεται το 1/3 των κτηνοτρόφων της χώρας που εφαρμόζουν την βιολογική εκτροφή, γεγονός που προϋποθέτει τη σπορά τέτοιων καλλιεργειών.

Χιλιάδες αγροτεμάχια αυτή την περίοδο θα έπρεπε να βρίσκονται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας, αν όχι να την έχουν ήδη ολοκληρώσει.

Με απλά λόγια θα έπρεπε τέτοια εποχή να έχει γίνει η φθινοπωρινή σπορά, με τις χορτονομές στο σύνολο της Αιτωλοακαρνανίας να ξεπερνούν τις 170 χιλ. στρέμματα!

Πρόκειται για σπορές σε μηδική, κτηνοτροφικά λάχανα, τριφύλλια, χορτονομές λούπινου, βίκου, λιόλιουμ και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, αγριοτριφύλλια, λάφυρο τον κονδυλόριζο και τριγωνίσκο, βρώμη κτλ. κτλ. (Μπορείτε αναλυτικά να δείτε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Αιτωλοακαρνανία πιέζοντας ΕΔΩ).

Ωστόσο, η ανομβρία που πλήττει την περιοχή, έχει ως συνέπεια να μην μπορούν οι παραγωγοί να μπουν στις εκτάσεις τους για τη σπορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Αγρινίου, είναι ελάχιστοι όσοι πήραν το ρίσκο να προχωρήσουν στην προετοιμασία του εδάφους (με κίνδυνο να προκαλέσουν ζημιές στους ελκυστήρες) και μετρημένοι στα δάχτυλα όσοι ξεγελάστηκαν από τις ψιχάλες και έσπειραν…για να μετατραπεί η σπορά σε τροφή για τα πουλιά και τα έντομα (ιδίως τα μυρμήγκια).

Το πρόβλημα είναι πως ακόμη κι αν βρέξει το επόμενο διάστημα, αν επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, ως είθισται από μήνα Νοέμβριο, η σπορά θα καταστραφεί.

Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι, που φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών, βλέπουν τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής να πλησιάζει και βρίσκονται σε απόγνωση.

Ουσιαστικά, αν δεν βρέξει άμεσα και με ικανοποιητικές ποσότητες νερού, η οικονομική ζημιά για την Αιτωλοακαρνανία θα είναι ανυπολόγιστη.

Εξίσου μεγάλη είναι η ζημιά που υπάρχει στην ελαιοκαλλιέργεια, αφού ο πράσινος καρπός δεν πήρε το αναμενόμενο μέγεθος (άρα η τιμή είναι χαμηλή), ενώ ήδη οι ελιές έχουν αρχίσει να «γαλακτώνουν», με τις ανάλογες απώλειες και στα ασπροκόκκινα.

Και όλα αυτά, σε έναν νομό που πρωταγωνιστεί στην κτηνοτροφία και στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, στον πιο πλούσιο νομό σε υδατικά αποθέματα, που δυστυχώς, η παραγωγή εξαρτάτε απόλυτα απ’ το αν θα βρέξει, πότε και πόσο…