Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

Εν αναμονή εμβολίων για την Οζώδη Δερματίτιδα

Έλλειψη από αρχές Σεπτέμβρη, παρά το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι σε ζώνη επιτήρησης. Έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν εμβολίασαν τα ζώα τους την προηγούμενη περίοδο.

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, έχει ωστόσο σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα της βοοτροφίας και σε περιπτώσεις εμφάνισης κρούσματος θανατώνεται ολόκληρο το κοπάδι.

Η Οζώδης Δερματίτιδα μεταδίδεται με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, από τις εκκρίσεις των ασθενών ζώων (σάλιο, σπέρμα), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την τροφή ή το νερό, τα ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

Στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρξε κρούσμα, περιοχές του νομού, όμως, τέθηκαν σε ζώνη επιτήρησης, ύστερα απ’ την εμφάνιση της νόσου σε γειτονικές περιοχές.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού, σύμφωνα με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, υλοποιήθηκε σε ικανοποιητικότατο βαθμό. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως, οπότε και οι κτηνοτρόφοι, βάση του προγραμματισμού, άρχισαν να αναζητούν το εμβόλιο για τη δεύτερη φάση εφαρμογής (επανεμβολιασμός) παρατηρείτε έλλειψη, με όσες συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει.

Οι διαβεβαιώσεις που κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Αγρινίου έλαβε σήμερα η αρμόδια Διεύθυνση στης Περιφέρειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι το επόμενο δεκαήμερο θα διατεθούν περί τις 10.000 εμβόλια, ώστε να ξεκινήσει ο επανεμβολιασμός.

Φυσικά, ο αριθμός των ζώων που πρέπει να εμβολιαστεί είναι πολλαπλάσιος, γεγονός που ανησυχεί τους κτηνοτρόφους, πολύ περισσότερο αφού ήδη η Κτηνιατρική Υπηρεσία αποστέλλει ενημερώσεις σχετικά με τις επικείμενες συνεδριάσεις τριμελούς επιτροπής που έχει συγκροτήσει, η οποία και ανά περίπτωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε όσους κτηνοτρόφους δεν εμβολίασαν τα ζώα τους κατά την προηγούμενη περίοδο.