Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Καλλιέργεια πατάτας: Εποχικές συμβουλές

Τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων που εξέδωσε σήμερα το Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας (για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης) σε όλες τις περιοχές, οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τους επιζήμιους εχθρούς και τα παθογόνα της καλλιέργειας.

ΦΘΟΡΙΜΑΙΑ

Διαπιστώσεις: Υπάρχουν αρκετές συλλήψεις στις παγίδες της Αχαΐας και Ηλείας και υπάρχει κίνδυνος προσβολής των νεαρών φυτών στα αρχικά στάδια.

Συστάσεις: Σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών μπορεί να γίνει καταπολέμηση με εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΩΣΗ

Διαπιστώσεις: Παρουσιάζονται ευνοϊκές συνθήκες για ελαφρές προσβολές στην Ηλεία.

Συστάσεις: Συνιστώνται εφαρμογές με την εμφάνιση των συμπτωμάτων (μικρές στην αρχή και στη συνέχεια μεγάλες στρογγυλές κηλίδες, σκούρου χρώματος με χαρακτηριστικούς ομόκεντρους κύκλους και κίτρινα περιθώρια στα πιο παλιά φύλλα). Επίσης, να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Προς το παρόν, οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση προσβολών.

Συστάσεις: Οι προβλέψεις της ΕΜΥ περιλαμβάνουν αρκετές βροχοπτώσεις στην αρχή και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Οι συνθήκες θα ευνοήσουν την εκδήλωση προσβολών και την ανάπτυξη του παθογόνου. Σε όλες τις περιοχές, να ξεκινήσει, εάν δεν έχει ήδη αρχίσει, η προληπτική προστασία για τον περονόσπορο.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα (έκδοση 21/2/2017) και τα εντομοκτόνα σκευάσματα της ηλεκτρ. βάσης του Υπουργείου έτους 2017, σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Να ληφθεί υπόψη η γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος.